Hoeveel mm profieldiepte hebben nieuwe banden?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 03 januari 2020

Twee weken terug mijn hagelnieuwe auto bij de dealer opgehaald. Af-fabriek was deze voorzien van Michelin Energy Saver (zomer) banden 205/55R16. Ik heb echter Dunlop winterbanden laten monteren en het setje zomerbanden mee naar huis genomen. Na thuiskomst (55 km op de teller) bleken bij meting de Michelin zomerbanden slechts 6,5 mm profieldiepte te hebben (alle 4), terwijl de Dunlop winterbanden een keurige 9 mm lieten zien.

Daarop aan de verkoper gevraagd of er misschien een vergissing in het spel was en ze mij mogelijk het verkeerde setje zomerbanden hadden meegegeven. Met een zomerband teruggegaan waar de chef werkplaats de profieldiepte bevestigde en meldde dat dit geen nieuw setje kon zijn omdat die normaal ca. 8 mm hebben. Daarna met de verkoper en de chef-werkplaats in de showroom gekeken bij eenzelfde auto met dezelfde Michelin zomerbanden; resultaat: ook 6,5 mm. Als 8 mm normaal is en vervanging bij 2 mm plaatsvindt hebben deze banden dus al 25% profieldiepte verbruikt.

Ben ik, de dealer en de autofabrikant door Michelin bedrogen of is dit normaal?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de profieldiepte van een nieuwe band.

ANWB bandentest
Tijdens de ANWB bandentest wordt van nieuwe banden ook de profieldiepte gemeten. Gemiddeld varieert dat van rond de 6,7 mm-8 mm Uiteraard is het verschil óók merk, type en bandenmaat afhankelijk. Wat dat betreft vind ik de gemeten profieldiepte niet verontrustend laag maar begrijp ik uw argwaan.

EnergySaver
De EnergySaver is een band met een lage afrolweerstand waar de naam ook naar verwijst. Er moet immers een brandstof reductie gehaald worden en dat bereik je eerder met wat minder profiel. Dat lijkt dan verkeerde zuinigheidheid wanneer je vervolgens eerder aan vervanging toe bent.

Minder rolweerstand
Toch is dat niet zo. Deze band is er op gericht tot 1.6 mm veilig op te kunnen rijden en is de levensduur weldegelijk wat u in vergelijking met andere banden mag verwachten. Dit wat magere profiel zit als het ware in dit product opgesloten om aan de verwachting te voldoen minder rolweerstand te genereren. Het is niet zo dat de levensduur vervolgens een kostbare concessie is die u moet doen.