Euro 95 in Duitsland

Vraag gesteld door Ton Retro op 30 mei 2016

Hallo
ik heb zo mijn twijfels over de benzine in Duitsland, klopt het dat bv Euro 95 in Duitsland minder octaan bevat dan in Nederland en dat je beter in Duitsland euro 98 of shell V Power kunt tanken?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag of benzine in Duitsland minder octaan bevat.
Benzine bevat geen octaan. Het octaangetal is een referentiewaarde voor de klopvastheid van benzine. De klopvastheid is de mate van neiging tot zelfontbranding door temperatuur. Er zijn geen indicaties dat de brandstof in Duitsland van mindere kwaliteit is dan die in Nederland. Wel is er in Duitsland benzine te koop met een octaangetal van 91.
Een beetje moderne auto heeft een klopsensor. Als de brandstof in de motor bij zware belasting ongecontroleerd ontbrandt (dus vóór de vonk) dan stelt de elektronica het ontstekingstijdstip later af. Het gevaar van motorschade is daarmee geweken, maar op het moment van deze 'ingreep' presteert de motor minder goed. Omdat benzine met een hoger octaangetal minder snel zelf ontbrandt, hoeft het motormanagement niet, of pas later in te grijpen, dus kunt u met een hoog-octaan brandstof betere prestaties verwachten.