nieuwe motor Peugeot 3008,kent.19SXF5,bouwjaar 2012.

Vraag gesteld door vhbolscher op 17 juli 2018

Auto verbruikt al jaren veel olie.Na test bij 100.000km is de uitslag nieuwe motor.
Wie betaalt dit dure verhaal en komt dit vaker voor?
Gaarne uw advies

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw auto gebruikt al jaren veel olie. Nu blijkt een nieuwe motor nodig te zijn. U vraagt wie dit moet betalen.

Is de garantie inmiddels verstreken, dan kunt u wel een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Het gebrek moet bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden

In uw geval betreft het een auto van 6 jaar oud met 100.000 km op de teller. Daarbij kunt u zeker aangeven dat u dit gebrek nog niet hoefde te verwachten. Wel is het van belang wat de oorzaak is van de kapotte motor. Ligt dit in de motor zelf, dan mag u een flinke bijdrage verwachten van de dealer die u de auto heeft verkocht. .

U kunt de verkoper aanspreken. Het zou redelijk zijn als de verkoper een (aanzienlijk) deel van de kosten op zich zou nemen. Denk aan 30-70% van de kosten. Peugeot heeft mogelijk hiervoor een coulanceregeling. Peugeot is echter niet uw aanspreekpunt. De dealer die u de auto heeft geleverd zal dit voor u op moeten lossen. Ook als de coulanceregeling van Peugeot dit niet dekt.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.