Ervaring navigatiesysteem en updaten kaarten Opel Astra Sport Tourer

Vraag gesteld door Nairam op 30 oktober 2017

Lees nl veel negatieve ervaringen o.a.verouderde kaarten

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het is inderdaad bekend dat veel geïntegreerde navigatiesystemen gebaseerd zijn op informatie die al ouder is dan de auto zelf. Dit heeft te maken met het verzamelen van de nodige informatie, maar vooral ook met de tijd die nodig is om deze informatie geschikt te maken voor gebruik in het navigatiesysteem zelf.

Als consument mag u in ieder geval verwachten dat het navigatiesysteem beschikt over de meest recente update. Is er een nieuwe update beschikbaar dan mag u verwachten dat de verkoper u deze (kosteloos) levert en installeert. Is de update die u heeft de meest recente dan zou u de verkoper kunnen wijzen op het feit dat u van een nieuwe auto mag verwachten dat de informatie recenter is dan 3 jaar. Mocht er binnenkort een nieuwe update beschikbaar zijn dan zou de verkoper u deze kosteloos ter beschikking moeten stellen.

We kunnen ons voorstellen dat u als ANWB lid verwacht dat bij de aankoop van een auto mét ingebouwde navigatie gevoed wordt door recent kaartmateriaal. En dat de verkoper voor de koop tenminste moet kunnen melden wanneer de laatste update heeft plaatsgevonden zodat u geïnformeerd of gewaarschuwd bent.

De ANWB kan er niet voor zorgen dat de oudere (mogelijk achterhaalde) systemen worden geupdatet maar we adviseren leden wel om goede afspraken te maken met de dealer en/óf toekomstgericht te denken over het updaten van kaartmateriaal bij aankoop van een tweedehands of nieuwe auto.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het "stappenplan klachten na aankoop" op onze website.