Aankoop nieuwe autobanden.

Vraag gesteld door Veiligheid voor alles op 05 april 2018

Ik ben in het bezit van een Kia Ceed uit 2013, waarvan de banden aan vervanging toe zijn. De bandenmaat van deze auto is 225/45 R17. Aantal km/per jaar 10 á 12.000. Wordt in hoofdzaak gebruikt voor kortere ritten en incidenteel op de autosnelweg. Wat zou u mij adviseren?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt om bandenadvies.

De maat die er nu onder zit is behoorlijk sportief: de band is vrij breed en laag, de velg is relatief groot van diameter. In deze maat komen we banden tegen die gemaakt zijn op goede prestaties, hogere snelheden en strakke stuureigenschappen. De maat 225/45R17 hebben we in 2016 getest. Veel van deze banden zijn nog leverbaar.

Brede banden zorgen voor betere prestaties (grip, tractie, remweg), maar alléén bij droog wegdek. Bij nat wegdek of gladheid zijn bredere banden in het nadeel. Ook geven lagere banden (de banden zijn platter vanwege de grotere velg) minder veercomfort.

Zoekt u een band die meer allround is, meer comfort biedt en goedkoper is in aanschaf dan is wellicht een andere maat het overwegen waard. De 195/65/15 waarmee de auto standaard is geleverd komt waarschijnlijk beter tot zijn recht komt in uw gebruiksomstandigheden. Er moeten dan wel vier andere velgen bij.