Kan een diesel motor even schoon zijn als een benzine motor?

Vraag gesteld door M.Siegman op 03 maart 2017

Ik zoek een mpv occasion met een A label. Die zijn er.
Tot mijn verbazing zag ik in een overzicht daar dieselauto's bijstaan. Maar geeft de diesel niet veel meer fijnstof? Wat is beter voor het milieu?
Kan een diesel ook nog beter/schoner zijn dan een hybride auto?

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Moderne diesels met actieve roetfilters hebben de fijnstof uitstoot drastisch weten te verlagen. Over het algemeen is deze wel nog steeds hoger als bij een benzine of hybride auto, echter daar staat tegenover dat de Co² uitstoot van een diesel een heel stuk lager is.***

Reactie van Harm Zeven:

U vraagt of een diesel motor even schoon kan zijn als een benzine motor.

Hoewel de uitstoot van moderne dieselauto’s enorm is verbeterd zijn ze gemiddeld genomen zeker niet schoner dan een auto met een benzinemotor.
Uitlaatgassen bestaan uit verschillende stoffen waarvan koolstofdioxiden, stikstofoxiden en fijnstof de belangrijkste zijn.

Het energielabel van een auto zegt alleen iets over de uitstoot van koolstofdioxiden(CO2) . Door het hogere rendement van een dieselmotor is de uitstoot hiervan iets lager dan van een gelijkwaardige benzinemotor. Koolstofdioxiden worden verantwoordelijk gehouden voor klimaatschade (het opwarmen van de aarde) maar zijn niet schadelijk als je deze inademt.

Dat is wel het geval bij stikstofoxiden (NOX) en fijnstof (PM10). Zij zijn schadelijk voor de menselijke gezondheid en dieselauto’s produceren hier veel meer van (bij fijnstof zelfs een veelvoud) dan benzineauto’s.

Een hybride aandrijflijn verbetert het rendement van een auto en door het lagere brandstofverbruik is er ook minder uitstoot.***

Reactie van Herman3:

Om de vraag weer nieuw leven in te blazen -het is tenslotte meer dan actueel- mijn verzoek aan Harm Zeven om wat uitgebreider te zijn in zijn antwoord.
En dan vooral met betrekking tot de uitstoot van NOx en PM10 want daar zijn nu juist de filters en het ADBlue systeem voor ontwikkeld. Bosch claimde kort geleden dat zij een dieselauto wel degelijk volkomen schoon kunnen maken. Ook benzineauto's stoten fijnstof uit, een goede dieselmotor, naar Bosch' maatstaven zou weleens schoner kunnen zijn dan een benzinemotor en een dieselmotor produceert minder CO2
De verhalen van allerlei auteurs via internet, leveren een onsamenhangend beeld en vaak wordt vooral de emotie tegen de dieselmotor aangewakkerd.
Ik heb liever feiten dan emotie in dit geval.