Dagwaarde vaststellen met terugwerkende kracht

Vraag gesteld door Veurink op 05 april 2016

De verzekeraar van de tegenpartij weigert het schadebedrag (E925,00) van het taxatierapport uit te keren ivm leeftijd auto: 1998. Omdat het -door omstandigheden- lange tijd heeft geduurd is de auto inmiddels als 'schadeauto' ingeruild voor E150,00. De auto is in april 2015 aangeschaft voor E1.000,00. Dus waardeverlies is E850,00 volgens ons. Ook dat accepteert de verzekeraar als argument niet. Wie kan alsnog met terugwerkende kracht de dagwaarde vaststellen? Er is een officieel taxatierapport met foto's opgemaakt. De aanrijding had begin november 2015 plaats en de auto is eind december 2015 ingeruild.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Voor een auto die toen niet meer in de Koerslijst (maximaal 15 jaar) voorkwam kunnen we daar geen indicatie voor geven. Uiteindelijk was de auto ten tijde van het incident 17 jaar oud en is de waarde van een auto wel heel nadrukkelijk afhankelijk van de staat en conditie.

Overigens is een bedrag van 1000 euro niet onredelijk voor een nog goed en veilig rijdbare auto met geldige APK. De gemaakte foto's zouden mogelijk toch ook een redelijke beeld moeten kunnen geven om tot een vervangingswaarde te komen.De vraag is natuurlijk ook wat de motivatie is van de verzekering om tot een andere waarde te komen.***

Reactie van Veurink:

Als ik kijk naar de huidige vraagprijzen, zitten deze gemiddeld op E955,00 (Marktplaats). Als ik voorstel E850,00 is dat niet onredelijk toch?! Hoe kan ik de verzekeraar toch bewegen om dát bedrag uit te keren?***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik neem aan dat de verzekeraar tóch met een voorstel is gekomen, maar kennelijk heeft men een ander waarde vastgesteld dan wat u redelijk lijkt. In ieder geval is het uitgangspunt dat u de vervangingswaarde zou moeten krijgen ten tijde van het ongeval met aftrek van de restantwaarde. Ik begrijp dat de auto inmiddels niet meer beschikbaar is en kan de dagwaarde op basis van de staat en conditie op die manier niet meer vastgesteld worden. Nogmaals, ik weet niet wat het voorstel is van de verzekeraar en of het te overbruggen verschil ook echt heel onredelijk is.