Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies Aankoop Occasion

Vraag gesteld door Jong R. de op 31 augustus 2015

Ik zou graag gebruik maken van jullie kennis en ervaringen van auto's.
Ik wil een betrouwbare auto (occasion) aanschaffen voor voornamelijk woon-werk verkeer, maar ook ruim genoeg voor het gezin met drie kleine kinderen. Bij voorkeur ook een beetje zuinig. Welke merken en modellen bevelen jullie aan? Welke merken en modellen moet ik van weg blijven? Welke bouwjaren e.d? Andere tips t.a.v. techniek, aankoop en kilometerstand zijn meer dan welkom.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Welk merk en model we kunnen adviseren hangt vooral af van welk bedrag u wilt uitgeven, en aan welke andere eigenschappen de auto moet voldoen. De keus voor een auto komt vooral tot stand op basis van persoonlijke behoeften, en elk merk heeft zo zijn specifieke eigenschappen. Daar kunnen we u mogelijk mee verder helpen als we meer weten over uw voorkeuren. Als we kijken naar de wensen die u al noemde – er moeten drie kleine kinderen mee – wordt de spoeling in het grote aanbod al dunner, omdat er drie kinderzitjes in de auto moeten passen. Die auto’s waarin dat past hebben wij op een rijtje gezet.

Leeftijd en bouwjaar is het een afweging van voor- en nadelen. Een jonge auto met weinig kilometers kost bijvoorbeeld meer in de aanschaf dan een oudere met 160.000 km op de klok, terwijl beide een goede aankoop kunnen zijn. Een grove balans daartussen ligt wat ons betreft bij een occasion van een jaar of 3 à 4 oud en een kilometerstand tot circa 120.000 km. Maar dat is dus  geen wet van meden en perzen. Wilt u minder uitgeven dan kan een auto best ouder zijn of meer kilometers hebben gereden. Voor wat betreft betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid hebben Japanse of Koreaanse merken (terecht) een goede naam. Bij Europese auto’s zijn de ervaringen wisselend van zeer goed tot minder goed. De ADAC Pannenstatistik geeft een aardig beeld van wat u per merk en type mag verwachten. Op de website staat nog veel informatie en tips over het kopen van een auto.

 

***

Reactie van Jong R. de:

Ik dacht aan een bedrag van € 10000,- tot € 15000,- Gezien de betrouwbaarheid dacht ik aan de Toyota Avensis Wagon of de Mazda 6 Sportbreak. Misschien zijn er in die catagorie nog andere suggesties. Onze oudste dochter kan zonder zit achterin. De andere twee op een kinderzitje/stoelverhoger. Ik orienteer op het moment op auto's rond de 100.000 km.



***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Andere suggesties die binnen de criteria vallen zijn de Ford Mondeo, Skoda Octavia of de zeer ruime Superb en de Opel Insignia. En in deze klasse lopen we wel eens voorbij aan de Honda Accord Tourer. Onterecht, want de auto scoort hoge ogen op zowel rijgedrag, ruimte als algehele kwaliteit en betrouwbaarheid.



***

Reactie van RJV:

Met ons bedrijfsnetwerk rijden wij inmiddels 3 Volvo's V70 Classic. Vanzelfsprekend ligt uw aanschafbedrag vele malen hoger dan de marktwaarde van een 15 jaar oude V70 occasion, om nog maar te zwijgen van uw gewenste kilometerstand. Die ligt tonnen lager :-). Toch vertellen wij in 'Classic van de zaak' misschien wel het geheim waar u nu juist naar op zoek was: http://www.wolvengang.com/#!classic-van-de-zaak/c205l



***

Reactie van Harm Jan:

Mijn ervaringen met de Mazda 6 Sportbreak (van de 2e generatie, gebouwd tussen ongeveer 2008 en 2012) als gezinsauto zijn erg goed. De kinderen zitten ruim achterin, ook de beenruimte, de bagageruimte is erg groot en de betrouwbaarheid ronduit goed. Enige nadeel vind ik de draaicirkel, die is vrij groot, wat bij krappe parkeervakken wel eens lastig kan zijn (wat vaker steken), maar ja, het is ook een grote auto. Ik heb een 2.0 benzine en die motor voldoet uitstekend in de auto. Verder is het model van na de facelift (ronde mistlampen, het model voor de facelift heeft hoekige mistlampen) wat comfortabeler schijnt het. Maar al met al een aanrader.