Aankoop auto met ontoereikende en verouderde navigatie

Vraag gesteld door vakantie22 op 26 september 2018

Geachte M,
Onze vraag: we hebben in de vakantie zoveel pech gehad met onze auto dat we na diverse onderzoeken in Frankrijk bij de garage, een vervangende auto kregen. Vlgs onze garage in Nederland was reparatie niet mogelijk. We hebben toen een nieuwe, 2e hands auto gekocht. Deze blijkt een 7 polige stekker te hebben. we hebben om de caravan te kunnen trekken en daarbij de koelkast e.d te kunnen gebruiken, een 13 polige stekker nodig. Ook de auto navigatie blijkt alleen BeNeLux kaarten te hebben. Terwijl we het over Frankrijk en Spanje gehad hebben als vakantie bestemming. Een aanpassing vervanging van deze 2 zou niet onder de aflevering van de auto horen. Is dat zo ?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de aanschaf van een ander auto. U vraagt of een 13-polige stekker en uitgebreidere navigatie kaarten onder de aflevering zouden moeten vallen.

Het is niet vanzelfsprekend dat er per definitie een 13-polige stekker is gemonteerd of kaartmateriaal dat het gewenste deel van Europa dekt. U geeft aan in het gesprek het nog over Frankrijk en Spanje gehad te hebben als vakantie bestemming. Ik zie voor de verkoper dan niet direkt een reden of taak u te wijzen op een voor u noodzakelijke 13-polige stekker en navigatie met voldoende dekking. Formeel heeft de consument ook een onderzoeksplicht en wanneer dit voor een vervangende auto essentieel is dan had u daar bij de koop naar moeten informeren. Ik begrijp dat dit teleurstellend is en u met extra kosten opzadelt. Echter een verwijt richting de verkoper zie ik eerlijk gezegd niet.