Winterbanden Opel Adam (2016)

Vraag gesteld door vandons op 03 december 2017

Geachte heer, mevrouw, Ik heb een Opel Adam (glam favourite, 2016). Vorig jaar heb ik vlak na aankoop van de auto ook winterbanden laten besteld bij de Opel dealer. Na wat gedoe waar ik u niet mee wil lastig vallen, kregen wij 185/60/15 wielen geleverd. Er zit standaard op onze auto 195/55/16. We merken nu dat we héél snel de voorbumper aan de grond rijden. Heel vervelend ! Een parkeergarage of een huisoprit kan je niet op of af zonder een schurend geluid. We zijn met Opel Nederland en de dealer in de clinch gegaan. We hebben ze gewezen op het feit dat ze veel beter 185/65/15 hadden kunnen leveren i.p.v. de "60" band die we hebben gekregen. Opel Nederland levert deze als winterband uit. In onze ogen erg ongeschikt. Je ziet het hoogteverschil als je de zomerbanden en winterbanden naast mekaar zet en je ziet het verschil ook in een berekening terug. 60 band geeft 3 % verschil en 65 band geeft 0,1 % (!) verschil.
De adam is ws een model waarbij het vrij kritisch is. De dealer wil na ons aandringen wel de banden inruilen. We zouden dan 185/65/15 krijgen en ruilen de "60" die we nu hebben in. 185 euro incl. montagekosten moeten we dan bijbetalen. We weten niet zo goed wat we hier van moeten denken. We hebben misschien 3000/4000 km gereden op onze huidige winterbanden. Kunt u misschien hier iets over zeggen ? Kunnen we misschien toch nog beter voor 195/55/16 winterbanden gaan ? Of zou de 185/65/15 eigenlijk net zo goed moeten werken als de 195 ?
Bij voorbaat dank.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een probleem met de gemonteerde winterbanden nader uw Opel Adam.

De gemonteerde winterbanden hebben wat ons betreft een te groot verschil in de afrolomtrek. U heeft dat feitelijk zelf al uitgerekend. Een algemeen uitgangspunt is niet groter dan 1,5% en niet kleiner dan -2%. De genoemde winterbanden zitten dicht tegen de -3% en is 18/65/15 met slechts 0,1% afwijking een betere keuze.

Ik vind eigenlijk dat kosteloos de juiste banden geplaatst moeten worden óf hooguit voor 10% van de kosten van de oorspronkeleijke winterbanden. Dat is dan op bais van de huidige gereden kilometers op de banden dat ongeveer 1/10 deel is van de te verwachten levensduur. De fout ligt bij de garage en zijn de voorgesteld kosten dus niet in verhouding en onredelijk.

Op zich is een smallere maat in combinatie met een kleinere velg gebruikelijk. Een smallere maat levert meer grip bij winterse neerslag. Wat dat betreft is 185/65/15 gewoon een goede keuze en zou dat geen gevolgen mogen hebben voor het raken van de onderkant.***

Reactie van vandons:

Dank voor het vlotte informatieve antwoord !