Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moment van kentekenregistratie nieuwe auto

Vraag gesteld door Luciaa op 28 oktober 2015


Contactformulier via anwb.nl: 26-10-2015
l.s.,
ik heb een nieuwe auto gekocht. Deze wordt geleverd medio december. Wat is wijs ivm. evt. verkoop over enkele jaren. Kentekenregistratie in dec. 2015 OF jan. 2016??
vr.grt. Lucia


Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het financieel aantrekkelijk kan zijn een nieuwe auto in het nieuwe jaar te laten afleveren.

Het kenteken in het nieuwe jaar te naam stellen kan later bij inruil zeker een pré zijn. Het is echter niet meer zo dat de afschrijving puur op het betreffende bouwjaar is gebaseerd maar meer gerelateerd aan de leeftijd op basis van het aantal maanden. Van december naar januari is dat verschil dus relatief klein. De praktijk leert echter dat het bouwjaar erg ''tussen de oren'' zit en dat het verschil nog weleens groter is dan het gebruikelijke afschrijvingsverschil van soms maar 'n paar weken. Een belangrijke nuance is ook het moment van inruil. Wanneer dat bijvoorbeeld over 8 jaar is moet u die verschillen écht verwaarlozen en zijn er meer zwaarwegende factoren die de waarde beïnvloeden.

Wanneer u dus voor één en hetzelfde bedrag voor aflevering in het nieuwe jaar zou kunnen kiezen is dat serieus het overwegen waard. Bespreek dit vroegtijdig met de dealer. Het zou echter kunnen dat juist aan het einde van het jaar de dealer het belang heeft vóór 1 januari af te leveren. Uiteindelijk wordt met het nieuwe jaar inzicht ook in autoland de balans opgemaakt en moet een dealer voor het behalen van een bonus nog weleens wat verkooporders binnenhalen. Soms levert die eindsprint voor de koper een financieel voordeel op die misschien bij een afleverdatum in het nieuwe jaar dan niet meer van toepassing is.



***

Reactie van RobbieS:

Ik mis in bovenstaand antwoord een item dat volgens mij ook een rol speelt: de datum waarop het kenteken wordt aangevraagd bij de RDW. In het geval van Lucia is er over bouwjaar (en die datum van aanvraag) geen twijfel: beide vallen in 2015. Aflevering in het nieuwe jaar betekent dan dat de tenaamstelling in 2016 valt. Mijn vraag:

Wat bepaalt nu de 'leeftijd' van een auto als je 'm inruilt:
- het bouwjaar,
- de datum van aanvraag van het kenteken (en daarmee de letter- /
cijfercombinatie van dat kenteken) of
- de datum van de eerste tenaamstelling?

Overigens is er de optie om de auto te laten afleveren (en dus op naam te laten stellen) in het nieuwe jaar, maar in het oude jaar te betalen. Dat heeft voor de verkoper het voordeel dat zijn omzet 'binnen' is, en het scheelt de koper bij de aangifte IB over het nieuwe jaar de vermogensrendementsheffing over het bedrag dat hij voor de auto moet betalen. Op dat voordeel moet de koper dan wel weer een jaar wachten, maar waarom zou je fiscus teveel betalen?



***

Reactie van Jos van der Drift:

Het kenteken kan best voor het verstrijken van het oude jaar al fysiek binnen zijn bij de dealer met daarop het BPM bedrag van de auto. De eerste tenaamstelling kan vervolgens best in het nieuwe jaar plaatsvinden. De datum eerste tenaamstelling wordt beschouwd als het bouwjaar. Bij inruil zal dus die datum mede bepalend zijn voor de inruilwaarde.

De cijfer/letter combinatie van het kenteken zegt wel iets over de datum waarop het kenteken is afgegeven maar wordt formeel niet beschouwd als peildatum voor het bouwjaar. Uiteraard zijn er altijd wel weer uitzonderingen. Een cijfer/letter combinatie van het kenteken dat van een opvallend latere datum is dan de datum eerste tenaamstelling, kan in de praktijk voor de waarde wel wat van invloed zijn.

Vanuit een fiscale overweging wordt er inderdaad nog weleens gekozen de auto in het oude jaar nog in de boeken te krijgen. En bij een aflevering en eerste tenaamstelling in het nieuwe jaar is dat voor de klant zeker een pré.