Garantie occasion. Motor loopt niet goed. Garage werkt niet vlot mee.

Vraag gesteld door LJBalt op 09 februari 2018

Vorige week kocht ik een Alfa 147 met 3 maanden garantie op de motor en versnellingsbak bij de garage waar ik hem kocht.
Na 1 week kwam ik erachter dat de motor (stationair in elk geval) een ratelend geluid maakt. De Alfa dealer in mijn woonplaats zegt dat het w.s. iets met de nokkenas afstelling is. Een Alfa specialist noemt dit ook als mogelijke oorzaak evenals een spanrol en dat er zsm iets aan gedaan moet worden.
Bij het parkeren bij de garage kreeg ik (stationair) een melding van 'lage druk'. Deze duurde 1 seconde waardoor ik hem niet helemaal kon lezen. Het boekje van de auto vermeld een mogelijk melding van 'te lage oliedruk'. Dit is de enige melding die er op lijkt.
De monteur herkende het afwijkende geluid en heeft de auto naar binnen gereden. Op de brug gezet bleek er niks afwijkends te zijn gevonden. Gewoon doorrijden was het advies en over 1/1,5 maand nog eens terugkomen als het geluid aanblijft. In een telefoongesprek nadien noemde de monteur het verband tussen de nokkenas en oliedruk. Het lijkt me dat het probleem dus echt daar ligt. Een kostbare ingreep als dit opgelost moet worden.
Ik heb het geluid de volgende dag gewoon weer waargenomen. Het zit me dus niet lekker.
Het lijkt me ook niet dat ratelende geluiden vanzelf over gaan?!
De auto rijdt overigens verder prima en heeft voldoende trekkracht.
Rest me niets anders te doen dan de meldingen op het display in de gaten te houden en de1/1,5 maand uit te rijden. Maar als het geratel aanblijft, moet er dan sowieso niet errder worden ingegrepen?
Dit is de link naar het geluid in de motor; https://www.youtube.com/watch?v=AEOvFQ6lG94

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een bijgeluid aan een onlangs aangekochte Alfa 147.

Ik vind het lastig om het geluid goed te kunnen interpreteren. Maar ik begrijp dat er op twee adressen twijfels zijn over mogelijk de nokkenasverstelling of nokkenas zelf en een spanrol. Het oliedruklampje is natuurlijk ook geen geruststellend signaal. Het advies om 1-1 1/2 maand het maar ''even aan te kijken'' lijkt me geen verstandige optie. Er is sprake van garantie op motor en versnellingsbak en we weten dat dit in de praktijk niet veel voorstelt.En bijgeluiden worden in de regel eerder erger dan minder en is een diagnose op kort termijn ook van belang om gevolgschade zo veel mogelijk te voorkomen.

Het advies is om op kort termijn de garage aan te spreken over het leveren van een ondeugdelijk product. De auto is afgeleverd met een al aanwezig gebrek en dien te garage alsnog een deugdelijk auto af te leveren. Garantie is dus feitelijk niet eens een onderwerp, tenzij de garage kan aantonen dat dit geluid pas later is ontstaan. Dat lijkt me een moeilijke opgave. Afwachten is uitstel en mogelijk ook afstel en dat moet u voorkomen.

Zie voor aanvullende info onze tips over hoe te handelen bij Klachten na aankoop.