Aankoop auto

Vraag gesteld door jaap1 op 15 mei 2017

Op Internet vond ik bij een particulier een 2e hands auto aangeboden met een Nederlands kenteken. Weinig km en een zeer redelijke vraagprijs (gechekt door mij op www.autoverleden.nl, opgegeven km aantal klopt). De eigenaar is een Engelsman, hij had deze in Nederland gekocht, maar nadat zijn werkcontract in Nederland is afgelopen is hij ermee naar Engeland gereden. Nu wil hij die auto in Nederland verkopen want in Engeland heeft hij er niets aan. Dit wil hij doen via een tussenpersoon: ABC TRANS LOGISTICS (website ziet er betrouwbaar uit http://abctrans-logistics.eu/index.php?page=escrow). Hij wil 50% van de aankoopsom van te voren op de tussenrekening van ABC. Daarna komt ABC met de auto naar mijn huis en heb ik 3 dagen om de auto te laten keuren enz. Mocht ik besluiten tot koop dan stort ik de rest van het geld op de rekening van ABC, indien ik hem niet wil kopen dan krijg ik mij geld teruggestort. Aldus het proces wat hij aangeeft. Het klinkt erg mooi maar ik heb er moeite mee om geld over te storten voor een auto die ik nog niet live gezien hebt. Of is dit gebruikelijk in dergelijke situaties? Wat vind u?

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U kunt een auto met Nederlands kenteken kopen van een Engelsman die in Engeland woont voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Dit verhaal zien wij regelmatig voorbijkomen.

Het beste kunt u een mail sturen dat u naar Engeland komt om de auto te bekijken en dus naar een adres vragen waar u de auto kunt zien. Waarschijnlijk hoort u nooit meer iets.

Verkoop voor een zeer aantrekkelijke prijs via een tussenpersoon zien we veel en is ook al regelmatig in het nieuws geweest. De advertentie van de aangeboden auto is waarschijnlijk gewoon van internet gehaald en voorzien van andere contactgegevens.

Het advies is om nooit geld over te maken voordat u de auto heeft omdat de ervaring leert dat u dat geld dan kwijt bent en nooit meer iets van de verkoper hoort. Het betreft dan een criminele organisatie die vanuit Afrika werkt.

Als het te mooi lijkt om waar te zijn is het te mooi om waar te zijn.