Wat is jullie advies voor de afhandeling/betaling van de aankoop van een auto van een particulier?

Vraag gesteld door dvj op 07 november 2018

Dus: welke stappen in welke volgorde, welke (on)zekerheden, hoe wel /of juist niet 'gelijk over te steken' en dergelijke?

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U wilt graag advies over waar u op moet letten als u een auto koopt van een particulier.

Onderzoeksplicht en Mededelingsplicht

Als koper heeft u een onderzoeksplicht. Zeker als u koopt van een particulier is dat nodig omdat een particulier vaak minder kennis heeft van de auto. De kilometerstand kunt u controleren via de website van de RDW. U heeft dan wel het kenteken nodig. U kunt ook een aankoopkeuring doen. De particuliere verkoper moet instaan voor de gebreken die de auto heeft en hij is verplicht dit te melden aan de koper.

Prijs

Via de ANWB/BOVAG-koerslijst kunt u de vraagprijs controleren.

Koopovereenkomst

Zodra u het eens bent over de koop, is het verstandig om de afspraken op papier te zetten.U kunt hiervoor een modelcontract van de ANWB gebruiken. Zie de link hieronder :(https://www.anwb.nl/binaries/content/assets/anwb/pdf/rechtshulp/modelcontracten/koopcontracten/koopovereenkomst-gebruikt-motorvoertuig.pdf )

Overschrijven van het kenteken

Ga samen met de verkoper naar het kentekenloket of schrijf de auto online over via DigiD.

Het overschrijven gaat als volgt:

  • Ga met de kentekencard en de volledige tenaamstellingscode óf het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs naar het kentekenloket.
  • Daar wordt het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar gezet. Na afloop van de transactie krijg je twee documenten mee: het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag.
  • Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper, het tenaamstellingsverslag voor de koper. Het tenaamstellingsverslag bevat de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
  • Als er een kentekencard was, wordt deze doorgeknipt. De doorgeknipte kentekencard is voor de vorige verkoper. Gaat het om een papieren kentekenbewijs, dan wordt er een kruis doorheen gezet. Ook deze is voor de verkoper.
  • De RDW stuurt per post de kentekencard.
  • Tegelijk met de kentekencard komt ook het tweede deel van de tenaamstellingscode. Samen vormen de twee delen de volledige tenaamstellingscode van 9 cijfers in totaal.

Bewaar de tenaamstellingscode goed, en apart van het kentekenbewijs. De code is nodig als u de auto weer verkoopt.

Meer over tips koop particulier vindt u op onze website.