Wat is de feitelijk vastgestelde tolerantie aangaande de auto betreft scheef staan/hangen gemeten achterzijde?

Vraag gesteld door Sophie4 op 19 maart 2017

Onze auto staat "scheef" / doorgezakt naar links als je achter de auto staat, linkerzijde is/staat 2 cm lager dan rechterzijde, gemeten met waterpas.

Wat is wettelijk de tolerantie wat mag afwijken ?? Naar onze mening is 2 cm verschil te groot en valt niet binnen de toleratie.

Deze vraag naar aanleiding van klacht auto en garantie bij bovag dealer welke zegt dat dit normaal is en binnen tolerantie valt.

Wij zijn graag uw deskundig antwoord tegemoet

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of er een bepaalde tolerantie is voor de mate van scheefhangen.

U meet kennelijk een verschil in rijhoogte tussen links- en rechtsachter van zo'n twee centimeter. Een wettelijk toegestane afwijking maar ook in willekeurige autospecificaties kom ik geen opgegeven tolerantie tegen.

De fabrikant geeft wel de specificaties en toleranties op voor de wielstanden. Wanneer er wezenlijk iets mis is met de achterwielophanging, zal dat mogelijk ook gevolgen hebben voor de wielstanden. Mijn eerste inzet zou zijn de wieluitlijning van de achteras te laten controleren. Een afwijking zou mogelijk ook meteen in verband gebracht kunnen worden met het rijhoogte verschil. Uiteraard wel nadat er visueel geen gebreken (b.v. gebroken veer) zijn waargenomen.

Een afwijking in rijhoogte achter is niet heel uitzonderlijk. Incidenteel horen we dat wel vaker en lijkt het ook in veel gevallen een producteigenschap. Een verschil van twee centimeter lijkt mij wel wat aan de hoge kant. Misschien is het nog een optie om samen met de betreffende garage bij een aantal vergelijkbare modellen óók een dergelijke meting te verrichten. En misschien kan uw garage u dan vervolgens ook laten zien wat de tolerantie opgave is van de autofabrikant.