Opel Agila Z1.OXEP

Vraag gesteld door June op 15 juli 2016

Ik heb een opel agila Z1.OXEP. Een jaar geleden zeiden ze bij garage 1 dat ik mijn distributieketting moest vervangen. Heb nog wat andere garages laten luisteren en overal werd tegen me gezegd dat ze niks hoorden wat er op wees dat de ketting vervangen moest.
Nu lekt het bij de krukas keerring en wil ik deze laten vervangen inclusief de distributieketting. Zegt de garage 1 dat die er nu niet meer aan beginnen wil omdat in zijn optiek ik nu te lang gereden heb met een ketting waar speling in zat en er volgens zijn ervaring zijn dan de geleidebussen uitgesleten en dat een nieuwe ketting dus binnen no time weer dezelfde klachten zal hebben. Mijn vraag is dat nu zonder meer een feit en moet ik de ketting niet vervangen? Hij zegt dat de geleidebussen een vast gegoten onderdeel zijn en die niet vervangen kunnen worden. De auto heeft nog maar 100.000 gelopen

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of u de distributieketting moet laten vervangen van een Opel Z10XEP motor.

De kettingspanner, ketting en geleiders zijn allen te koop en dus te vervangen. Hoe de toestand van de tandwielen en geleiders is kan ik zo niet beoordelen. Hoe langer u bent doorgereden hoe meer slijtage.

Het beste kunt u naar een Opel dealer of specialist gaan omdat er speciaalgereedschap nodig is voor de reparatie.

Als de tandwielen en geleiders inderdaad vervangen moeten worden wordt dit wel een kostbare reparatie en moet u mogelijk eerst overwegen of de auto dat nog waard is.