Kan er dieselolie bij de motorolie komen?

Vraag gesteld door Jk1971 op 08 december 2015

Na het reviseren van de turbo van mijn vw transporter is binnen 100km de motor vastgelopen. Mij is verteld dat de oorzaak kan zijn dat toen ik de turbo opblies er via de zuigers dieselolie in de motorolie is gelopen. De garage heeft bij de reparatie de olie gezeefd, maar niet ververst.

Nu is mijn vraag: is het mogelijk dat er diesel in de olie is gelopen, en zoja, hoe groot is de kans dat dit dan de oorzaak van het vastlopen van de motor is?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De oorzaak van het vastlopen van de motor is op afstand niet vast te stellen. Een diagnose ter plekke is de enige manier om vast te stellen wat er precies is gebeurd, en in welke volgorde. Een smeerprobleem kan ontstaan door verdunning van de motorolie met dieselolie. Als ik u goed begrijp was er eerst een probleem met de turbo, na die reparatie is de motor vastgelopen?***

Reactie van Jk1971:

Ja, eerst is de turbo vastgelopen en kort nadat ik de auto na reparatie weer opgehaald heb is de motor vastgelopen. Bij het eerste pechgeval heeft de wegenwacht de olie gepeild en zei me dat er geen olie meer inzat, de auto is ook op hol geslagen met grote rookwolken. De garage zei me echter dat ze 3x gepeild hebben en elke keer het olieniveau bijna tot aan de max was.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Als de motor op hol is geslagen dan heeft hij waarschijnlijk gedraaid op motorolie dat in de inlaat terecht kon komen. Mogelijkerwijs is dat bij de turbo vandaan gekomen. Dat zou best eens de bron van alle schade kunnen zijn geweest. Maar zoals gezegd is dat pas met zekerheid te zeggen na onderzoek.