Frank Buma is te zien via bijgevoegde link in de Hyundai Ionic Electric. Is er iets meer te zeggen over de actieradius?

Vraag gesteld door schotman op 02 augustus 2016

Ik overweeg de aanschaf van de Hyundai Ionic Electric die in oktober beschikbaar komt. Klein proefritje op het terrein van de hoofddealer mogen maken en dat voldeed aan de verwachtingen. Ik mocht er niet mee de straat op omdat het een demo versie is. In het filmpje heeft Frank Buma die kans blijkbaar wel gehad. De prijs is duidelijk alsmede garanties etc. Alleen de werkelijke actieradius blijft onbekend. In de folder staat 250. Frank heeft het over 280 km. De dealer brandt er zijn vingers niet aan en houdt het op ca 180. Hebben jullie enig idee of informatie die ik niet heb? Het is toch raar dat je zelf een proefrit (van een paar dagen) moet maken om erachter te komen wat je nu precies krijgt voor je geld?
groet
Herman Schotman

http://www.anwb.nl/auto/nieuws/2016/juli/video-rijden-met-de-hyundai-ioniq

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de actieradius van de nieuwe Hyundai Ioniq Electric.
De actieradius van een elektrische auto is erg afhankelijk van de rijstijl en rij-omstandigheden. Ook gebruik van kachel en airco is van grote invloed op het rijbereik.
In de NEDC-meting (de verplichte meting die elke nieuw type auto moet ondergaan) komt de actieradius op 280 km uit. Deze meting is alleen niet erg representatief voor de dagelijkse praktijk. Waarschijnlijk daarom houdt Hyundai het voorzichtigheidshalve op maximaal 'meer dan 250 km'. Maar ook dan moeten de omstandigheden meezitten. De 180 kilometer die uw dealer verwacht, lijkt me meer realistisch. Hoeveel de auto daadwerkelijk op een batterlijlading kan rijden moet de praktijk uitwijzen. We gaan dat zeker uitzoeken.