Roetfilter toch niet aanwezig ondanks mondelinge toezegging bij aankoop; verborgen gebrek?

Vraag gesteld door misskoop op 27 februari 2017

Bij de aanschaf van een gebruikte camper was mijn voorwaarde dat er een roetfilter op zou zitten. Dit heb ik mondeling gecheckt bij de verkoper. Nu blijkt bij inruil ( 2 jaar later) dat er geen roetfilter aanwezig is. Ik voel mij zeer benadeeld. A. is rijd in een auto die naar mijn mening vervuilender is dan voor mij acceptabel is. B. de camper is nu bij inruilen minder waard. Welke stappen kan ik ondernemen, valt dit bijvoorbeeld onder een verborgen gebrek?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het niet aanwezig zijn van een roetfilter op een camper.

De mondelinge toezegging van twee jaar geleden moet u wel concreet en dus aantoonbaar kunnen maken. Vandaar dat mondelinge afspraken bij voorkeur ook in het koopcontract moeten worden vastgelegd. Ga twee jaar na dato maar bewijzen dat iemand het gezegd heeft.

U zou nog wel een poging kunnen wagen de betreffende verkoper een mail te sturen met deze mededeling. Misschien dat er een reactie komt waar u vervolgens wel iets mee kunt. Maar u moet feitelijk kunnen aantonen dat er twee jaar geleden u een andere camper is verkocht dan mondeling is toegezegd. Dat wordt eigenlijk een onmogelijke opgave.

Het al dan niet aanwezig zijn van een roetfilter kan van invloed zijn voor de waarde van het voertuig en uiteraard de fijnstof uitstoot. Wat dat betreft kunt u bij de huidige verkoop daardoor benadeeld worden wanneer de aanschafprijs ook conform de aanwezigheid van een roetfilter is geweest. Maar misschien kunt u de oorspronkelijke verkoper nog een uitspraak ontlokken waar u heel misschien tóch nog iets mee kunt.