Is een Duits milieu vignet ook inzetbaar in Frankrijk?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 05 oktober 2018

Is een Duits mileu vignet ook inzetbaar in Frankrijk? Als ik voor ieder land een andere milieusticker moet hebben dan wordt het wel een volle voorruit.

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt of het Duitse milieusticker ook geldig is in Frankrijk.

De Duitse milieusticker is alleen geldig in Duitsland. Afhankelijk van hoe vervuilend uw auto is krijgt u een rode, gele of groene sticker.

In Frankrijk geldt een ander milieustickersysteem. Daar kennen ze 6 verschillende categorieën; 0 (groen), 1 (paars), 2 (geel), 3 (oranje), 4 (rood) en 5 (grijs). De categorie wordt bepaald door het type voertuig (auto, motor, bromfiets, enzovoort), de mate van CO2-uitstoot (Euronorm) en de leeftijd van het voertuig. De groene sticker is voor de schoonste voertuigen (elektrisch of op waterstof), voor deze voertuigen gelden er geen beperkende milieumaatregelen. In Frankrijk heeft u dus een andere sticker nodig dan in Duitsland.

Gaat u nog naar andere landen op vakantie, kijk dan van te voren in onze landeninformatie of u nog andere milieustickers of bijvoorbeeld tolvignetten van te voren aan moet schaffen. 

UPDATE:

De milieumaatregelen in Frankrijk zijn vanaf juli 2019 aangescherpt. Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, permanent, of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Om niet voor verrassingen te komen staan, raden we u aan om een milieusticker aan te schaffen. De kosten zijn niet hoog (€ 4,21) en de sticker blijft geldig (voor het betreffende kenteken).

Op onze website kunt u meer (en de meest actuele stand van zaken) lezen over de milieuzones in Frankrijk.