Van diesel naar e-auto

Vraag gesteld door Somsen op 31 mei 2018

Geachte dames en heren,
Wij hebben een Citroen C4 diesel auto uit jan. 2011 met ca. 70.000 km op de teller. Wij zijn gepensioneerd en op leeftijd 80/83 jaar en gebruiken deze auto voor privé en vakanties en rijden max. 10.000km per jaar. Een kleine middenklasser is voor ons groot genoeg. Als ik deze auto wil vervangen door een E-auto, wat zou dan de beste keuze zijn tussen leasen of kopen en is er iets over het merk te adviseren?
Met vriendelijke groet,

Ben Somsen

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweeg te stappen van een diesel naar een elektrisch auto.

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en komen er gelukkig steeds meer betaalbare modellen met een grotere actieradius op de markt. Dat is wat mij beteft voor u nog wel een aandachtspunt. Het afleggen van een langere afstand zoals in vakantie situaties kan nog altijd wel een ingewikkelde onderneming zijn. Ik adviseer u onze pagina Elektrisch rijden te raadplegen om ook een beeld te krijgen van het huidige aanbod en de praktische mogelijkheden wat actieradius betreft.

Op onze pagina Een elektrische auto private leasen vindt u naast het aanbod ook een berekening tussen privé aanschaf of leasen. In het voorbeeld van in dit geval de Nissan Leaf is private lease maandelijks toch ruim 150 euro goedkoper op basis van 10.000 km/j. Maar ik adviseer u eerst het aanbod nader te verkennen om te ontdekken wel EV past bij uw gebruik. Met name dus wat gewenste atieradius betreft.

Van een mogelijk geschikte kandidaat kunt u via dit Autokosten programma de maandelijkse kosten laten berekenen die u vervolgens kunt vergelijken met het maandelijkse leasebedrag.