oorspronkelijke aanschafprijs bij berekening werkelijke kosten per kilometer

Vraag gesteld door geenzinincommunitynaaminv op 17 oktober 2018

Hoe kan het dat de oorspronkelijke aanschafprijs van mijn auto vorig jaar op 26135 euro stond en dit jaar op 25835 euro? Hij is écht niet opeens goedkoper geworden.
En graag het antwoord van een EXPERT, bijvoorbeeld degene die de berekeningsmodule maakt en de database beheert die daaraan ten grondslag ligt. Aan goedbedoelde losse hersenspinsels en theorieën heb ik niets.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt om een verklaring waarom de oorspronkelijke cataloguswaarde volgens ons Autokostenprogramma 300 euro afwijkt van het jaar daarvoor.

Aan goedbedoelde losse hersenspinsels en theorieën heeft u inderdaad niets. Daarom graag het kenteken van het voertuig. Bij een identieke invoer nu én vorig jaar zou dat verschil feitelijk niet kunnen. Vandaar dat wij benieuwd zijn waar het bij ons fout gaat.***

Reactie van geenzinincommunitynaaminv:

het kenteken is 06 rp vj; overigens is het verschil niet 300, maar 500 euro, ik heb me vertypt. 26135 vorig jaar, 25685 dit jaar.***

Reactie van Jos van der Drift:

We zijn eruit.

In het verleden gebruikten we de laatst bekende nieuwprijs maar daar is inmiddels vanaf gestapt. Met metalic lak was dat inderdaad 26.135 euro. Nu gaan we uit van de catalogusprijs gerelateerd aan de datum eerste tenaamstelling. Met metalic was dat destijds 25.685 euro. Een verschil van 450 euro. Dat is de verklaring.

Overigens heeft dit op de Autokostenberekening in dit geval geen invloed, uitgaande van een Prius die u gebruikt heeft aangeschaft. Dan is de aanschafprijs van invloed en niet de oorspronkelijke nieuwprijs.