Is de schade aan de bus ca. 3.300,- euro deels aan de garage te wijten?

Vraag gesteld door oliepomp op 15 september 2016

Wij reden met ons busje. Toen er rode lampen gingen branden is direct gestopt en de garage gebeld. Die heeft hem naar de garage gereden maar omdat het ging ratelen is hij vervolgens gesleept.

Volgens de garage was de turbo ontploft en de oliefilter kapot. Bij de reparatie bleek ook de carter kapot en delen daarvan in de motor terecht gekomen. Kan dat komen door het gedrag van de garage. Verder rijden met de rode lampjes. Er was wel voldoende olie.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Er is motorschade ontstaan aan uw bus. Een rood lampje op het dashboard betekent stoppen, niet verder rijden. U volgde dat advies op. Op dat moment kon er al wel motorschade zijn ontstaan, in ieder geval geeft het lampje aan dat er een storing is.
Daarna heeft iemand van de garage met de auto gereden, wat ik geen verstandige actie vind want er brandden rode lampjes op het dashboard.
Dat er tijdens die rit opeens ratelende geluiden waren te horen is een indicatie dat er (nog meer) schade is ontstaan. Als dat zo is, kunt u de garage aansprakelijk stellen voor dat deel van de kosten. U moet dan wel bewijs aanleveren. De motor moet dan worden onderzocht door een onafhankelijk expert.
Is de garage aangesloten bij de Bovag en heeft u een rechtsbijstandsverzekering?