Wet consumenten bescherming auto onderdelen

Vraag gesteld door Frank59 op 21 december 2017

Bij mijn Ford Fiesta bj 2014 (2e hands exlease) is lekkage van het thermosstaathuis geconstateerd. Geldt voor auto onderdelen dezelfde regel dat men mag verwachten dat het onderdeel tenminste 5 jr probleemloos moet functioneren?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een occasion uit 2014 waarbij een lekkage van het thermosstaathuis is geconstateerd. U wilt daarom weten of voor auto-onderdelen geldt dat die vijf jaren probleemloos moeten kunnen functioneren.

Nee, per onderdeel wordt er bekeken wat de levensduur zou moeten zijn. Zo kan het ene onderdeel onderhevig zijn aan slijtage en kan het andere onderdeel een autoleven lang mee.

In uw geval betreft het een lekkage aan het thermosstaathuis. Die is niet onderhevig aan slijtage en moet in feite een autoleven lang mee kunnen. Indien die kapot gaat is daar dan ook geen externe oorzaak voor en heeft het verder niet te maken met het gebruik van de auto.

In uw geval kan er gezegd worden dat het een ondeugdelijk onderdeel betreft. U zou daarom de verkoper kunnen aanspreken op het ondeugdelijk onderdeel en hem de gelegenheid moeten bieden het op te lossen.