Uitbreiding van garantie

Vraag gesteld door Buster op 04 juni 2016

Ik heb een nieuwe C-max gekocht met een garantie van 2jaar.
Nu kan ik deze verlengen met een jaar van Ford protest garantie.
vraag: Is dit ook een goede keus als ik het doe,want ik lees vaak dat het geld weggegooid is als je het doet om een vullende garantie te kopen.
Wat is jullie mening.
Met vriendelijke groeten van Wezel

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verlengen van de fabrieksgarantie een zinvolle investering is.

Wanneer ná het verstrijken van de garantie termijn een auto binnen een bepaalde leeftijd een gebrek laat zien kunt altijd nog iets ondernemen richting de leverancier. Het is niet zo dan ná de garantie termijn een auto zomaar allerlei gebreken mag vertonen. Een buitensporig gebrek valt dan onder het non conformiteitsbeginsel en kunt u desnoods met tussenkomst van een Geschillencommissie uiteindelijk op een financieel gerechtvaardigde regeling komen.

Met de verlengde Ford Protect garantie koopt u feitelijk iets wat deels al binnen het consumentenrecht valt. Het voordeel is echter wel dat u wellicht minder hard hoeft te strijden bij een gebrek en wordt het misschien als garantie makkelijker gehonoreerd dan onder de noemer van non conformiteit. U moet wel zien dat deze verlengde garantie een duidelijk commercieel product is.

Gezien het feit dat u zónder deze garantie bij een buitensporige gebrek wel degelijk iets kunt ondernemen, beschouw ik deze wellicht toch fikse investering niet als noodzakelijke aanbeveling.