Occasion gekocht op basis 22.853 km, wat zijn mijn rechten wanneer er 32.450 op teller staat?

Vraag gesteld door princce op 24 oktober 2017

Occasion gekocht op basis 22.853 gekocht, eind v/d week staat auto klaar, in 2e instantie ontdek ik dat auto, vóór verkoop aangeboden werd met 22.583 op teller, op website dealer staat de gekochte auto, overigens als verkocht, met tellerstand 32.450 km.
Stel dat er inderdaad 9.597 km meer op de teller staat, wat zijn mijn rechten bij aflevering ? mvrgr. princce

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. Bij de koop is aanggeven dat er 22853 km op de teller staat. Nu vermoed u dat er wel eens meer op de teller zou kunnen staan.

U zou eerst na kunnen gaan of de kilometerstand klopt. Dit kunt u samen met de verkoper doen als deze is aangesloten bij de Bovag. U kunt het ook zelf nagaan. Informatie over tellerstanden opvragen vindt u op de website van de RDW.

Ik hoop voor u dat er eenvoudigweg een fout is gemaakt en dat u kunt genieten van uw nieuwe auto. Blijkt echter dat er inderdaad meer is gereden met de auto dan is aangegeven dan kunt u zeggen dat u de auto niet had gekocht, of in elk geval voor het afgesproken bedrag had gekocht, als u dit vooraf had geweten. Dit geeft de mogelijkheid om een vergoeding te vragen voor het waardeverschil of de koopovereenkomst te ontbinden. U heeft de auto nog niet in uw bezit dus als u wilt ontbinden is het verstandig om de auto niet op uw naam te laten zetten en niet af te nemen.

U moet wel bewijs kunnen leveren van wat er is afgesproken en het terugdraaien van de teller. Terugdraaien van tellers is inmiddels strafbaar, dus ook aangifte bij de politie is mogelijk.

Informatie over de stappen die u kunt nemen bji een teruggedraaide kilometerteller vindt u op onze website.