Duitse auto overkopen van schoonfamilie.

Vraag gesteld door D.Jongejan op 05 september 2017

Goedendag,
Ik kan de auto van mijn schoonvader overkopen.
Het invoeren en aanmelden is mij na het lezen op deze site en bij de RDW wel duidelijk. Maar ik heb toch nog een vraag.
Hoe of wat voor bewijs krijgt mijn schoonvader dat ik zijn auto heb gekocht? Zodat hij kan aantonen dat de auto verkocht is.
Met vriendelijke groet,
D. Jongejan

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het kopen van de auto van uw Duitse schoonvader.

De RDW hoeft feitelijk niet te weten óf en van wie de auto gekocht is maar zal zorgen dat het (wellicht) nog aanwezige Duitse kenteken wordt uitgeschreven. Het Duitse kenteken is persoons gebonden en vanaf dat moment is uw schoonvader niet meer in bezit van deze auto. Maar of u de auto heeft gekocht of gekregen hoeft niet aangetoond te worden en is denk ik voor uw schoonvader niet per se noodzakelijk daar een bewijs van te hebben.

En tóch vinden we het óók bij particuliere transacties nuttig een koopovereenkomst op te stellen. Ook wanneer het in dit geval ''binnen de familie'' plaatsvindt. Een kenteken is immers geen eigendoms bewijs meer en het is een kleine moeite om met een simpel koopcontract deze transactie te bevestigen. Daarom hebben we een Koopovereenkomst gebruikt motorvoertuig op onze website staan die u gezamenlijk zou kunnen invullen. Deze is echter in het Nederlands maar wellicht dat de ADAC daar een Duitse versie van heeft. En daarmee kan uw schoonvader altijd aantonen dat de auto is verkocht wanneer daar een reden toe zou zijn.