Opel Vectra Automaat (96) wordt heel snel warm

Vraag gesteld door Maikel_NL op 26 juni 2018

Kortgeleden is van mijn auto het dynamo vervangen (minder dan een week).

Een paar dagen later heb ik de ochtend nadat ik de auto volgetankt had vreemde problemen. 's Ochtends rook ik een benzinelucht en na het rijden begon de auto (zelf) steeds heviger te trillen. Dit werd steeds erger waarna de auto afsloeg bij een stoplicht en niet te starten was. De anwb heeft de auto versleept een stuk verder om daarna onderzoek te doen terwijl er niets meer aan de hand leek. De auto startte gewoon en draaide stationair.

Nu zijn we weer een paar dagen verder en viel me op dat in een rit van minder dan 5 kilometer de temperatuurmeter al heel snel naar de 90 ging, terwijl ik in het verleden die meter nooit heb uit zien slaan. Ook op de terugweg zag ik dit weer optreden. Vooraf heb ik bij geparkeerd stationair draaien gezien dat de temperatuur niet toe nam. Wel heb ik het idee dat de het geluid van de motor anders is alsof ie het moeilijker heeft dan in het verleden. Bij het eerste stoplicht ging de meter al gelijk naar 85.

Ondanks dat er nog geen directe issue is moet ik mijn auto op bepaalde zaken laten controleren en zo ja welke? Ik weet zo niet of op dit moment mijn motor schade oploopt door een bepaalde issue en/of ik er nu nog wel mee zou moeten rijden.

Graag jullie advies.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Opel Vectra lijkt anders te rijden dan wat u gewend bent.

Een motortemperatuur van 90 graden is heel normaal en zal gemiddeld na 10-15 minuten rijden bereikt worden. Dat u de temperatuurmeter in het verleden niet heeft zien uitslaan is feitelijk merkwaardiger. Maar de temperatuur dient geleidelijk op te lopen en niet ineens naar 85-90 graden. Wanneer dat wel het geval is zal nader onderzoek toch wel noodzakelijk zijn. Ook vanwege het toch anders klinkende motorgeluid.

Zolang de motortemperatuurmeter niet in het ''rood'' verschijnt is dat een geruststellend feit. Maar wanneer u toch duidelijk de indruk heeft dat de temperatuuraanduiding merkwaardig snel oploopt en de motor anders klinkt dan voorheen, is dat toch wel een aanwijzing het zeker voor het onzekere te nemen. Het is voor een garage niet heel ingrijpend om in ieder geval het motorgeluid te beoordelen. Ik zou u toch willen adviseren bij gelegenheid een garage te raadplegen.