inbouwen gebruikte motor in auto

Vraag gesteld door JoekeJ op 06 februari 2018

Beste Experts,

Auto: Lancia Delta
Kenteken: 58-HZK-6

Vorige week woensdag, 31 januari had ik autopech. Na het bellen van de ANWB, kon de specifieke oorzaak niet worden gevonden, en is de auto gesleept naar een garage. ( Auto ging wel aan, maar had geen vermogen) Na 3 werkdagen contact gezocht met de garage voor een update, welke nog geen oplossing en/of oorzaak had gevonden. Hiervoor is de casus bij Lancia neergelegd.

Vandaag blijkt de motor defect te zijn, mogelijk door een geknapte distributie riem.
Distributieriem vervangen: +- 167000 KM
KM stand: +-281.000 KM

Nu sta ik voor een tweetal opties.
1. Het aankopen, en laten installeren van een gebruikte motor ( Fiat motor met 180k op de teller, 3 maanden garantie) Vervangen van de distributieriem, en mogelijk de koppeling gezien het aantal kilometer. Kosten 3500,-. De rest van de auto( remmen, banden e.d. )zijn wel in orde en een half jaar geleden vervangen.
2. Het wegdoen van de Lancia (Is deze immers iets waard zonder werkende motor?) en het kopen van een nieuwe auto. Hierin ben ik op zoek naar een ruime station na 2010, Merk niet belangrijk maar wel voorkeur via een garage. Het zal hier dus al snel om 7-8000+ gaan.

De verkoop waarde van de Lancia na reparatie zal grofweg op 6000,- liggen.

Tot op heden ben ik wel goed geholpen door de garage, en worden er geen kosten in rekening gebracht voor het nakijken van de auto.

Ik heb altijd met veel plezier in deze auto gereden, maar weet niet wat ik kan verwachten, en bedenken van een oude motor in de auto.

Graag ontvang ik advies, of een gedachte of een reparatie een wezelijke optie is voor een of 2 jaar rijden in deze auto.
Het bedrag voor een nieuwe auto is nog niet per direct ter beschikking.

Alvast bedankt.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies omtrent de motorschade aan uw auto.

Wanneer ik de ANWB/Bovag Koerslijst raadpleeg op basis van het kenteken en kilometerstand van 281.000 km, is er sprake van en auto die economische nagenoeg is afgeschreven. Die 6000 euro zie ik eerlijk gezegd écht niet. Zeker niet met deze tellerstand. En dan moet er nog sprake zijn van een rijdbare auto in een redelijk tot goede staat.

Wat dat betreft maakt een investering van enkele duizenden euro's de auto ook niet datzelfde bedrag méér waard. Ik vind uw laatse optie, de auto dus wegdoen, eigenlijk de beste keuze. De Koerslijst laat nu een vervangingswaarde van ongeveer 1000 euro zien en dat maakt een investering van ongeveer 3.500 euro het gewoon niet waard. Dit bedrag valt veel beter te besteden aan een andere auto. En in geval van schade of total loss rolt er misschien niet meer dan 1000 euro uit als vervangingswaarde, nét nadat u er 3.500 euro heeft ingestopt. En de tellerstand blijft gewoon staan, ook met een andere motor. En er zijn meer componenten die 281.000 km slijtage erop hebben zitten, die zich misschien een volgende keer aandienen. Ik denk oprecht dat inruilen de beste overweging is.