Apk second opinion, hoe werkt het

Vraag gesteld door Myra78 op 11 maart 2016

Beste,
Ik heb een Ford Ka uit 2003 2 jaar geleden gekocht voor 2000 euro. Nu geeft mijn huidige garage een lijst met reparaties op waarop afgekeurd zou worden, kosten alles bij elkaar 1150 euro. Nu wil ik eigenlijk ergens anders laten kijken of alles wel noodzakelijk is en zo ja, wat daar de kosten daar zijn.

Mag / kan dat zomaar, ik wil straks de auto ophalen om erover na te denken, moeten zij hem verplicht afkeuren dan? Moet ik hen laten weten dat ik een second opinion wil, ik kom er al een aantal jaren dus wil ook de band niet in gevaar brengen.

Moet ik een andere garage melden dat het om een second opinion gaat?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een second opinion mogelijk is in geval van een APK afgekeurde auto.

Dat kan. De huidige garage kan de auto gewoon afkeuren en u kunt elders een nieuwe APK laten uitvoeren. Dat bedrijf is uiteindelijk niet op de hoogte van de gebreken en zal gewoon onbevooroordeeld aan de keuring beginnen. U zou bij voorkeur kunnen kiezen voor een bedrijf die uitsluitend de APK uitvoert en verder geen reparatie of onderhoudswerkzaamheden voor misschien nog iets meer gegarandeerde onafhankelijkheid. Voor een lijst van dit soort bedrijven zoals óók de RDW en ANWB zie onafhankelijke APK.

U hoeft uw eigen garage dit alles niet te melden. Formeel moet uw garage wél een APK afkeur formulier afgeven met de betreffende afkeurpunten. Om daardoor óók bij een afkeurde auto voor een steekproef van de RDW in aanmerking te komen.***

Reactie van Myra78:

Beste Jos,

Bedankt hiervoor. Ik heb mijn auto bij een onafhankelijke partij laten keuren en deze kwamen slechts met 2 afkeurpunten (die mijn garage niet eens op de lijst hadden staan). 2 andere punten waren advies. een derde punt was verzonnen.

Al met al ben ik nu 200 euro kwijt (bij een andere garage) ipv 1150 euro (!). En dat is de garage waar ik al jaren kwam... Zij hebben mij ook geen afkeurformulier gegeven wat dus officieel wel moet!

De 2 adviespunten kan ik later dit jaar doen om de kosten te spreiden. Deze 2 onderdelen had mijn garage ook veel te hoog (200 euro) geoffreert. Het andere verzonnen punt kost zgenaamd 300 euro.

Ik ga dus mijn auto altijd onafhankelijk laten keuren!!***

Reactie van Jos van der Drift:

Dank voor uw bericht. Misschien een nuttig verhaal en ervaring voor anderen die tegen iets soortgelijks aanlopen.