Ontheffing milieuzone Rotterdam

Vraag gesteld door Ad en Petra op 31 augustus 2015

In Rotterdam wordt in 2016 een milieuzone ingesteld. Benzineauto's ouder dan juli 1992 zijn niet langer welkom in een groot deel van de stad. Als bewoners van de binnenstad met een oudere auto worden wij hier door getroffen. Gelukkig zijn er signalen dat een ontheffing mogelijk wordt wanneer een oudere auto toch voldoet aan de milieunormering.

Wij rijden een Audi 100 2.3 met eerste inschrijving in 1991. Dit topmodel van Audi is tot 1994 in productie geweest. Ons vermoeden is dat onze auto voldoet aan de euronorm 1, maar kunnen dat niet onderbouwen. Kunnen jullie ons hierin op weg helpen?
- Kun je aan een euro normering komen voor een oudere auto, is dat zinvol?
- Is er wellicht documentatie beschikbaar over de milieuprestaties van dergelijke iets oudere modellen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vooralsnog is de berichtgeving dat de auto inderdaad wordt afgerekend op de datum eerste tenaamstelling. Er zou echter in het geval van uw Audi wel degelijk sprake kunnen zijn van een auto die schoner is dan de datum van toelating doet vermoeden. Ik begrijp uit de communicatie van de gemeente Rotterdam dat dit ook erkend wordt maar dat er een TNO onderzoek gaande is om vast te stellen welke auto's van 1992 daaraan kunnen voldoen. En minstens zo belangrijk; op basis van welk criterium. Misschien is dat de aanwezigheid van een geregelde (U9) katalysator. De onderzoeksresultaten van TNO staan gepland voor eind oktober dus het is nog even afwachten. Zie óók de tekst van de gemeente;

''Op dit moment onderzoekt de onafhankelijke kennisorganisatie TNO wel of er categorieën voertuigen zijn die schoner zijn dan op basis van Datum Eerste Toelating wordt verwacht. Er wordt ook antwoord gegeven op de vraag hoe een eigenaar dit kan aantonen. Uiterlijk eind oktober zijn de resultaten van dit onderzoek bekend. U leest hier dan meer over op de milieuplannen in Rotterdam.