Ik wil mijn VW Golf 2.0 FSI 4-motion inruilen voor een Audi A3 2.0 TDI Attraction

Vraag gesteld door boela123 op 07 maart 2017

Beide auto's beschikken over ESP = Electronic Stability Program; is dit hetzelfde als 4-wielaandrijving? gaarne uw antwoord of reactie op deze vraag. Alvast bedankt voor de te nemen moeite.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de elektronische stabiliteits-controle ESC, bij VW en Audi ESP genoemd. Dat is niet hetzelfde als vierwielaandrijving.
ESC/ESP is een aanvulling op de bestaande systemen ABS en ASR (antiblokkeer remsysteem en anti doorslip regeling/tractie controle).

Met ESC kan de dynamica in dwarsrichting worden beïnvloed. Als de auto in een onderstuur of overstuursituatie terecht komt, dus in een slip, kan ESC erger voorkomen. Het systeem herkent de richting van de auto en kan afzonderlijk van elkaar wielen afremmen, waardoor de richting van de auto kan worden gecorrigeerd. Het systeem helpt de bestuurder de macht over het stuur te behouden. ESC geeft de bestuurder geen carte-blanche want het kent ook zijn beperkingen: remingrepen hebben alleen effect als de banden voldoende grip hebben. Ook blijven de natuurwetten gelden zoals centrifugaalkrachten. Ga je tè hard een bocht in dan kunnen de krachten op de auto groter zijn dan de banden kunnen verwerken. De rijeigenschappen en veiligheid van een auto valt en staat dus nog steeds met grip. Die is optimaal te houden door de juiste banden te monteren, dus banden die specifiek voor de omstandigheden zijn ontworpen, en banden van goede kwaliteit.

Het voordeel van vierwielaandrijving dat door geen enkel elektronisch hulpmiddel kan worden vervangen is tractie, het overbrengen van aandrijfkrachten op de weg.
De overweging is of u veel in situaties terecht zal komen waarbij tweewielaandrijving tekort schiet. Op plekken met veel onverharde wegen en bij veelvuldig gebruik in winterse omstandigheden, met name in de bergen - al dan niet met aanhanger - is vierwielaandrijving nuttig.

We kunnen wel stellen dat in de meeste omstandigheden aandrijving op twee wielen prima voldoet en dat vierwielaandrijving niet noodzakelijk is. Nadelen van vierwielaandrijving zijn naast de aanschafprijs een (meestal) hoger gewicht en een hoger verbruik.