waardebepaling auto

Vraag gesteld door Markant47 op 28 september 2018

Ik heb een nieuwe auto gekocht en die zou worden afgeleverd in 2019. De verkoper meldde mij dat hij al in november 2018 afgeleverd kan worden. Ik heb hem aangegeven dat prima te vinden. Maar nu vroeg ik mij af of het tegenwoordig bij het later inruilen van de auto nog wat uitmaakt of die uit 2018 of 2019 komt. Ik heb de indruk dat er dan naar de exacte afleverdatum wordt gekeken, uiteraard i.c.m. de kilometerstand en conditie van de auto.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de restwaarde van een auto wanneer deze later bij inruil nét in het oude of nieuwe jaar is afgeleverd.

De datum eerste tenaamstelling wordt beschouwd als het bouwjaar en is van invloed voor de inruilwaarde net als de kilometrage, staat en conditie en uiteraard merk, type en uitvoering.

De auto in 2018 afleveren of nét in 2019 heeft een zekere invloed. Bepalend is wel wanneer eventueel inruil aan de orde is. Bij inruil binnen 'n jaar of 5 is er nog sprake van enigzins invloed op de restwaarde. Daarna is het te verwaarlozen en zijn staat en conditie meer bepalende factoren.

Het is overigens niet dat het verschil overeenkomstig is met één jaar afschrijving. Het verschil in datum eerste tenaamstelling is immers misschien maar twee maanden. Maar het verschil in waarde is vaak wel méér dan bij twee maanden verschil ergens halverwege het jaar.

Wanneer het voor de aanschafprijs niet uitmaakt of uw nieuwe auto in 2018 óf in 2019 bij u voor de deur staat, is afleveren in 2019 wat mij betreft de beste keuze. Ongeacht het moment van inruil is dat eerder een voordeel dan een nadeel.