reparatie garantie?

Vraag gesteld door HansenKarin op 19 juni 2017

Goedendag,

mijn auto is voor een reparatie geweest, hierbij is de versnellingsbak gereviseerd, na een maand weer problemen en nu wordt er gezegd dat er een nieuwe versnellingsbak onder moet, is dit een zaak voor garantie?

Wat meer informatie; De garage vertelde mij dat de gereviseerde versnellingsbak kapot gegaan is door de computer die verkeerde signalen doorgaf. Men heeft niet na de revidatie de computer aangepast. Doordat de garage dit niet heeft gedaan is de versnellingsbak kapot en dit valt naar mijn mening onder reparatie garantie. Klopt dat?
De revidatie kostte (inclusief wat andere kleine items) €2800. En de nieuwe versnellingsbak zou ongeveer €4700 kosten. Mijn vraag is, als dit onder de reparatie garantie valt, valt dan het volledig bedrag (die €4700) onder deze garantie?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

De versnellingsbak van uw auto is gereviseerd. Een maand later ontstaan er problemen aan de versnellingsbak. U wilt weten of dat onder de garantie valt.

Ondeugdelijke reparatie
Ervan uitgaande dat het hier gaat om een automatische versnellingsbak had de garagist moeten weten dat bij het reviseren van de versnellingsbak ook de computer geüpdate moest worden. De garagist geeft immers naderhand zelf toe dat de oorzaak gelegen zit in het feit dat de computer niet is aangepast na het reviseren van de versnellingsbak.

Garantie
Op een reparatie bij een BOVAG aangesloten garage zit standaard 3 maanden garantie op de uitgevoerde reparatie en de daarbij gebruikte onderdelen. Los daarvan zou u ook nog een beroep kunnen doen op non-conformiteit ex art 7:17 BW e.v. (wettelijke garantie) Daarbij wordt uitgegaan van de redelijke verwachting die u van een product mag hebben op grond van de overeenkomst en uitgaande van een normaal gebruik. U hoeft namelijk niet te verwachten dat een gereviseerde versnellingsbak na één maand kapot gaat.

Kosten
In dit geval zou het redelijk zijn om de kosten van de update voor de computer te dragen. Dat had namelijk in eerste instantie sowieso moeten gebeuren. De kosten voor een nieuwe versnellingsbak kunt u overlaten aan de garagist gelet op de garantie/wettelijke garantie.

Meer informatie over reparatie en onderhoud leest u op onze website.