Kinderen voorin, in autostoel

Vraag gesteld door deGroot24 op 09 oktober 2017

Ik kom niet helemaal uit de 'regels' voor het vervoeren van kinderen in de auto, vooral in Duitsland en Tsjechië. Wij gaan op wintersport en de autostoel neemt nogal veel ruimte in achterin de auto. Voorin zou het praktischer zijn.

Nu staat er bijvoorbeeld bij Tsjechië het volgende:
In auto's zonder veiligheidsgordels moeten kinderen van 3 jaar of ouder met een lengte van minder dan 1,50 m altijd achterin worden vervoerd.

Volgensmij hebben alle nieuwe auto's toch (overal) veiligheidsgordels? Hoe moeten wij dit lezen? Jonge kinderen altijd achterin? Of mag hij voorin, in een speciaal kinderzitje?

Hoor het graag

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van een kind in Tsjechië.

Formeel zijn daar de volgende regels van toepassing;

*Kinderen met een lengte van minder dan 1,50 m of een gewicht van minder dan 36 kg moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd.

*Als een kind met de rug naar voren, voor in de auto in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.

*In auto's zonder veiligheidsgordels moeten kinderen van 3 jaar of ouder met een lengte van minder dan 1,50 m altijd achterin worden vervoerd.

*Kinderen onder de 3 jaar mogen niet reizen in een voertuig zonder kinderzitje (behalve in een taxi in stedelijk gebied).

Wat betreft uw opmerking is het inderdaad zo dat veiligheidsgordels voor en achter nagenoeg in elke auto aanwezig zijn. Een uitzondering is o.a. een oldtimer van de generatie van vóór 1971. Deze regel is dus voor een heel select groepje auto's van toepassing. Uw kind mag dus gewoon voorin in een geschikt kinderbeveiligingsmiddel.