Advies omtrent aanschaffen nieuwe auto

Vraag gesteld door ANWB Webcare op 05 december 2017

Hoi ANWB,

Wij verwachten volgend jaar onze 3e en daarom zijn we druk op zoek naar een auto waarin 3 zitjes passen. In onze Passat gaat dat helaas net niet.
Nu hebben en ook een “boodschappenautootje”: een Toyota Yaris en die willen we liever niet óók vervangen. Daarin zou ik graag onze oudste (dan bijna 4j) op de voorstoel willen vervoeren. Uiteraard in een goede groep 2/3 autostoel! Moet ik dan de airbag uitschakelen of is het veiliger om die aan te laten staan?
En hebben jullie wellicht nog tips voor de grote auto? Merk, type etc? We gaan voor een jong gebruikte...
Bedankt alvast!

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft wat vragen in verband met aanstaande gezinsuitbreiding.

Een kind dat in de rijrichting zit mag voorin zitten. Zoals bekend moet bij een achterwaarts geplaatst zitje (babystoeltje) de airbag worden uitgeschakeld. Bij een voorwaarts geplaatste kinderstoel hoeft dat niet, al adviseren sommige merken dat wel. Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van uw auto.

Een auto vinden waarin achterin drie kinderzitjes passen kan een aardige zoektocht worden. Het is ook nog afhankelijk van de soort en categorie kinderzitjes en de afmetingen daarvan. Er is in het verleden een onderzoek gedaan naar het aantal zitplaatsen voor kinderen op 2e of 3e zitrij.

Een actuelere lijst is er wel van de ADAC maar men beperkt zich tot busjes en MPV's omdat het bij een ''gewone" sedan, hatchback of combi nagenoeg uitgesloten is dat het lukt.

In ieder geval passen er drie autostoeltjes in een auto met derde zitrij. Via de applicatie Zoek en Vergelijk op anwb.nl kunt u zien welke merken en types daarvan zijn voorzien.