financiële afhandeling bij verkoop auto aan garage.

Vraag gesteld door duikboot op 19 oktober 2017

Ik verkoop mijn auto aan een garage. Ik wil geen sleutels achterlaten voordat ik weet dat het geld op mijn giro staat. Hoe wordt dit in de regel afgehandeld?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt uw auto verkopen aan een garage en u wilt geen sleutels achterlaten van de auto totdat u uw geld hebt ontvangen. U vraagt zich af hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Risico van faillissement garage
Mocht de garage onverhoopt tussentijds failliet gaan nadat u uw auto heeft geleverd aan de dealer, dan is de kans zeer groot dat u uw geld kwijt bent van uw auto.

Risico faillissement vermijden
Dit probleem kunt u ondervangen door de auto niet officieel te leveren, oftewel: de auto zelf kan wel feitelijk geleverd worden aan de dealer, maar zonder dat daarbij het eigendom overgaat op de dealer. Kentekenpapieren dient u dus niet over te dragen aan de dealer, maar in eigen beheer te houden.

Een andere optie is levering van de auto aan de dealer (inclusief kentekenpapieren), met als tegenprestatie - van de dealer - een bankgarantie of een depotstelling bij een notaris ter grootte van de overeengekomen verkoopprijs van uw auto. Of anders bij levering van desbetreffende auto direct uw geld in ontvangst nemen (eerlijk oversteken).

Indien de dealer niet bereid is tot depotstelling, bankgarantie of uitbetaling van de overeengekomen prijs, dan adviseer ik de auto niet nu al over te schrijven op naam van de dealer, maar pas op het moment van volledige betaling van de verkoopprijs van de auto.