Betreft autostoeltjestest 2015. Is de Joie i-anchor getest in vooruitrij positie?. Hoe goed scoort hij qua veiligheid bij achteruitrijden?

Vraag gesteld door HanNoot op 15 november 2016

Met name vanuit Zweden komen berichten dat matige kinderzitjes waarbij het kind
achteruit rijdt hoe dan ook veiliger zijn dan zitjes waarbij het kind vooruit rijdt.
Nu zoek een een zitje voor een kind tot 4 jaar voor een SEAT Ibiza waar het zitje met de gordel bevestigd moet worden. (er is geen isofix dus de Concord zitjes vallen uit).
In de toelichting bij de test 2015-2016 wordt vermeld dat bij testresultaten de resultaten onder de ongunstigste omstandigheden genoemd worden. Ik neem dus aan dat de testresultaten voor het Joie i-Anchor stoeltje resultaten zijn bij vooruitrijden.
Nu mijn vraag: Als ik een Joie-i-Anchor (dat in jullie test niet zo hoog scoort) in achteruitrij positie plaats, is het dan niet veiliger (bij correcte montage) dan de beter uit de test komende stoeltjes waarbij het kind in de rijrichting kijkt?

Antwoord van Paul

ANWB Expert

Inderdaad, achterwaarts gerichte autostoeltjes scoren over het algemeen beter bij een frontale botsing dan zitjes die in de rijrichting zijn geplaatst. Dit komt omdat in deze situatie de rug en het hoofd van de baby of het kind direct door de schaal van het zitje worden opgevangen. Dit is echter niet altijd doorslaggevend om goed te scoren op veiligheid.

Bij de Joie i-Anchor is er eigenlijk geen verschil in score bij een frontale botsing, voorwaarts of achterwaarts gemonteerd maakt niet uit. Wel is er een klein verschil bij de botsing van opzij. Die valt in dit geval iets gunstiger uit bij voorwaartse montage.

Ik ben bang dat deze uiteenzetting voor u niet van belang is. U zoekt een stoeltje dat met de autogordel bevestigd kan worden. De Joie i-Anchor is geplaatst op een i-size basis met isofix en mag niet met de autogordel bevestigd worden.