toeslag auto in London en de City

Vraag gesteld door jopo op 07 september 2017

Ik ga binnenkort naar London en heb gehoord dat je als je in de City rijdt een toeslag moet betalen en dat zou vooraf het goedkoopst zijn. Waar kan ik dat doen en geldt dat soms ook voor de rest van London?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de zogenaamde congestion charge in het centrum van Londen.

Die geldt van maandag t/m vrijdag. De congestion charge is £ 11,50 per dag (bij betaling op de reisdag zelf) of £ 14 per dag (bij betaling op de eerste dag na de reisdag). Wie later betaalt riskeert een boete. Wie zich online registreert voor automatische betaling (CC Auto Pay) betaalt £ 10,50 per dag naast een abonnementsbedrag van £ 10 per jaar.

De tax geldt voor alle voertuigen, ook buitenlandse, met uitzondering van motoren, motoren met zijspan, bromfietsen en fietsen. Voor een uitzonderingsregeling komen verder in aanmerking elektrische voertuigen, eigenaren van een Europese gehandicaptenparkeerkaart en voertuigen met een CO2-uitstoot van niet meer dan 75 g/km. Hiervoor is aanmelden nodig via een aanvraagformulier op tfl.gov.uk, of via telefoonnummer 00 44 343 222 2222.

De tax geldt voor het gebied binnen de cirkel Marleybone Road, Finsbury, Tower Bridge, Elephant & Castle, Victoria Station en Mayfair. Bij het binnenrijden van de zone zijn borden en markeringen geplaatst met een grote letter 'C' in een rode cirkel.

Betalen is mogelijk via internet of sms, maar ook in winkels en postkantoren.

Meer informatie en een kaart van het betreffende gebied is te vinden op tfl.gov.uk.