Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling vervangen Toyota Aygo welke keuze lichter of zwaarder in kg.

Vraag gesteld door P.D. op 6 oktober 2018

Hallo,

Ik wil een koppelingsset vervangen / bestellen voor mijn Aygo. Nu zie ik verschil in gewicht van verschillende premium merken zoals Valeo en Luk of Sachs. Nu vraag ik mij af of ik het verschil zou merken als ik de zwaardere valeo zou plaatsen van 4,55 kg.
Er zit nu een koppelingsgroep op van 3,3kg, de Luk vervanger komt op 3,77kg. (koppelingsplaat schijnt 10mm in diameter standaard toegenomen te zijn.)
Loopt de driecilinder met een iets zwaardere drukgroep dan met minder trillingen in de auto carosserie? Dit omdat dat best hoorbaar is zo rond de 1100-1500 rpm als je net optrekt. Het trillen komt naar mijns inziens door de arbeidsslag die de motor wil laten kantelen, zal een iets zwaardere drukgroep daar verschil in maken?
Of zal het kanteleffect juist meer worden door een grotere weerstand van op gang brengen? Ik bedoel niet zo zeer de kleine trillingen , maar de duidelijk voelbare en zeker hoorbare trillingen.
Actie is reactie, dus bij een lichtere massa zou dan de trillingen ook minder worden. Met name de schokken die de motor aan de carosserie doorgeeft ( kantelen van de motor).
Misschien kun je het uitzetten met momenten en het krachtenspel vooral wat de motor doet kantelen.

Graag uw reactie,
Mvg, Peter

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over de keuze van een nieuwe koppeling in uw Toyota Aygo.

De Aygo heeft wel de reputatie van koppelingsproblemen bij zowel de hangeschakelde versie als de gerobotiseerde automaat. Er zijn daarom gemodificeerde koppelingen op de markt gekomen dat wellicht ook te verklaren valt door méér massa en ik heb begrepen een iets grotere plaat.

Ik verwacht eerlijk gezegd voor motorische trillingen geen verschil. Behalve dat een oude koppelingsplaat weleens wat bijgeluiden kan geven door speling op de torsieveren in het hart van de plaat. Verder zal de bediening van de koppeling in het geheel wat soepeler gaan met een nieuw set. Maar motortrillingen vanuit het draaiend gedeelte van de motor verwacht ik niet dat deze hierdoor zullen veranderen.

Overigens komt het bij hogere kilometerstanden nog weleens voor dat de zuigers in de motor kantelen. Dit maakt een ratelend bijgeluid. Misschien zijn dat de geluiden die u rond het genoemde toerental waarneemt.



***

Reactie van P.D.:

Hartelijk dank voor uw antwoord.
Wellicht kan de oude drukgroep in onbalans zijn. Ik zie wel een extra klinknagel zitten voor balans. Kmstand is net 103000, ik verwacht geen kantelende zuigers, zo klinkt het ook niet, meer een voelbare trilling in de auto bij 1200 tot 1500 toeren.

Ik heb inmiddels een Sachs koppelingsset besteld, uit onderzoek op internet blijken de drukgroep en plaat van LUK te zijn, echter het druklager is van Sachs zelf.
En dat was bij mij hoorbaar versleten, het druklager.
Wachten is op de drukgroep, ik hoop dat de trilling ook minder is door een beter in balans zijnde drukgroep.

Mvg, P.D.



***

Reactie van P.D.:

Het is tevens voelbaar bij stilstaande auto, bij t gasgeven in neutraal, dit even ter verduidelijking, dat niet gedacht word aan onbalans in wielen.

Wellicht is het inherent aan het ontwerp van de motor.

Duidelijkheid komt als de nieuwe set is gemonteerd of er verschil voelbaar is.

Inmiddels is de koppelingsset binnen en het is in dit geval geen fabrikaat van LUK maar van Sachs/ZF. Dit in tegenstelling tot het unboxing Youtube filmpje op internet. Bij het uitpakken en bekijken van de nieuwe set viel mij iets op. Het druklager zat echter niet centraal gemonteerd in de behuizing, zo leek het, maar na verder onderzoek blijkt het lager zelfcentrerend te zijn met de drukgroep. Beter dan het originele druklager, deze zat namelijk vast in de behuizing. Het Sachs lager kan iets schuiven in de behuizing en is derhalve zelfcentrerend en dus beter voor de drukvingers, deze zullen minder slijten. Vooralsnog blij met de keuze van de Sachs set.
Nu nog monteren..
Mvg, P.D.



***

Reactie van P.D.:

Hallo,
Na montage blijkt het druklager constant mee te draaien.
Dit komt door een verende inrichting die tussen de ontkoppel-as in de bak en daarop gemonteerde koppelingsvork zit. Hierdoor word de koppelingsvork constant tegen het druklager geduwd, die weer tegen de drukgroepvingers zit en dus meedraait.
Ik heb geprobeerd om de kabel nog verder terug te stellen, maar dit gaat niet zo ver zoals gewenst, dat het druklager loskomt, en niet meer meedraait, want dan ontkoppelt hij niet goed meer.
Bij het intrappen van de koppeling hef je dus eerst de speling die de veerinrichting vormt op, en daarna ontkoppel je pas echt.
Zo ik het nu begrijp hoort dit zo te zijn. de fabrikant / constructeur heeft door deze veerinrichting te plaatsen ervoor gekozen om het druklager constant te laten meedraaien.
In mijn beleving geeft dit extra slijtage van dit lager, in tegenstelling tot een druklager wat wel vrijkomt. Ik heb vaker aan auto's gewerkt, maar nog nooit een constant meedraaiend druklager gezien. De veer tussen de koppelvork en as is voor mij dan ook nieuw.
Nu begrijp ik ook waarom de oude koppeling nog geheel goed was, de banen op de koppelingsplaat waren nog steeds zichtbaar, dus de slijtage is niet veel geweest, ondanks de originele oude diameter van 180mm. Behalve dan het versleten druklager. logisch want deze draait dus constant mee.
Naar mijn idee kan , als de constructie anders gekozen is, en het druklager wel vrijloopt, de koppeling veel langer mee kan gaan.
Vraag aan de ANWB: klopt mijn veronderstelling?
Want in mijn beleving moet het druklager altijd vrijlopen van de koppelingsvingers (bij het niet intrappen van de koppeling natuurlijk).

En waarom is hier nu juist voor gekozen, veel andere wagens hebben dit niet, en de koppelingen gaan hier doorgaans wel zeker tussen 1,5 en 2,5 ton km mee.



***

Reactie van Jos van der Drift:

Een meedraaiend druklager is een normale constructie. Ik zie dat niet per definitie als reden voor vroegtijdige koppelingsproblemen. In mijn herinnering kwam ik dit al ruim twintig jaar geleden tegen als een normale constructie.

De Aygo en aanverwante modellen van de wat oudere generatie zijn wel berucht voor vroegtijdige koppelingsproblemen. Zie dit Britse artikel Clutch replacement tips for the Toyota Aygo. Een Nederlandse versie ben ik niet tegengekomen maar weet dat rond de 70.000-80.000 km de eerste problemen vaak al gemeld werden. En inderdaad bij normaal gebruik is minimaal 1,5 ton wel het uitgangspunt hoewel stadsautootjes het door hollen en stilstaan het wel méér voor hun kiezen krijgen.



***

Reactie van P.D.:

Bedankt voor uw reactie en tip over het artikel.

Ik heb het artikel gelezen en dit staat er o.a. in:
"The manufacturer has issued a service bulletin to highlight that the design of the fork has been improved to prevent future issues".
In dit artikel word gesproken over een verbeterd type vork ( en bijbehorende as). Afbeelding laat een vork zien zonder veer met splines, die dus vast op de as zit. Bij nazoeken op internet naar dit verbeterde type wordt dit type as en vork met splines telkens weergegeven.
En laat dat nu precies zijn wat ik bedoel, want op dit nieuwe type vork zit geen verende installatie meer om het druklager constant tegen de drukgroepvingers te duwen.. Dus de constructeur kiest hier achteraf voor om het lager niet constant meer mee te laten draaien. waarom niet dan? Toch blijkbaar een constructie fout zoals ik al vermoedde. Hoe kan anders mijn koppelingsplaat zelf nagenoeg geen of heel weinig slijtage laten zien, tewijl het druklager lawaai maakt en versleten is.. bij 103.000km.
U komt ze al sinds een jaar of 20 tegen, auto's zijn waar een constant meedraaiend druklager in zit.
Kunt u een voorbeeld of merk noemen waar deze in zit? Ik heb zitten zoeken, maar kom ze niet tegen. Maar het kan zijn dat ik niet goed zoek natuurlijk..

Ik heb ze echt nog nooit eerder gezien, persoonlijk vind ik het ongewenst vanwege extra onnodige slijtage, ik zie er ook geen voordeel in, alleen maar het genoemde slijtage nadeel.
Mijn eerder gestelde vraag is hieromtrent nog onbeantwoord, waarom passen ze een constant meedraaiend druklager toe? Er moet toch een reden zijn waarom het, volgens u ook vaker toegepaste constant meedraaiende druklager toegepast wordt?
Wat is het voordeel? In mijn optiek is er alleen maar een nadeel namelijk, dat is de extra slijtage.

PS: Zelf dacht ik er ook al aan om de vork te fixeren op de as en het druklager niet meedraaiend te maken, zelfs voordat ik wist dat er een gemodificeerde vork bestaat die hetzelfde bewerkstelligt..:-)
Dan gaat mn koppeling zeker 2 ton mee, want versleten is ie nog lang niet. Jammer dat ik hier geen foto's kan plaatsen trouwens..

Mvg, P.D.



***

Reactie van Jos van der Drift:

In het verleden kan ik me herinneren dat er bij VW ook sprake was van een meedraaiend lager. En Toyota zal ongetwijfeld ook bewust voor deze constructie hebben gekozen.

Dat het niet duurzaam blijkt wordt door de nodige koppelingsklachten wel bevestigd. En inderdaad bevestigd dit het Britse artikel ook met een modificatie. Waarom men in dit geval voor een meedraaiend lager heeft gekozen kan ik niet verklaren. Het échte voordeel ontgaat me ook. Het blijkt in ieder geval voor deze auto niet de meest duurzame constructie.