Retroroetfilter

Vraag gesteld door Bert Sieb op 06 juli 2018

Ik wil een retror.filter laten plaatsen op mijn camper van 1999.Is er iemand die ervaring heeft na 4 jaar gebruik, en bij plaatsing blijft de capaciteit van de motor dan gelijk ook in de bergen, of loopt die langzam terug algelang het aantal kilometers Of moet je dan weer een nieuwe aanschaffen,of een dure schoonmaak?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar ervaringen omtrent het effect van een retrofit roetfilter m.b.t. de motorische prestaties.

Een dergelijk filter staat los van het motormanagement en verwachten en kennen wij daarom geen ervaringen die nadelig zijn voor de motorische prestaties. Uiteraard hopen wij met u op aanvullende ervaringen. Het betreft hier overigens een half-open systeem en kan een groot deel van de uitlaatgassen ongestoord de uitlaat verlaten. De roetreductie is immers bij dit open filter slechts zo'n 30 procent. Van roetreductie is zeker sprake maar niet in verhouding met de de dichte filters met een rendement van bijna 100%

Ik wil overigens nog wel benadrukken dat het plaatsen van een filter bij deze generatie camper géén verschil maakt voor de toegang aan milieuzones. De emissie klasse blijft onveranderd en zal óók voor een bezoek aan een van de Duitse steden met milieuzones u niet ineens een groene sticker opleveren. De jongere generatie mét achteraf gemonteerd roetfilter lukt dat wel, maar helaas is uw auto daar te gedateerd voor.