wettelijke garantie

Vraag gesteld door Noellenv op 08 december 2018

Ik heb donderdag VW Polo 1.4 uit 2001 gekocht bij handelaar, heeft netjes info gegeven over koppeling dat die over ca 100.000 km vervangen moet worden, ruist een beetje. Dus ok, weet ik dat. Schakelen ging met 1 beetje lastig maar zou later verholpen worden door een schroef iets losser te draaien zodat het makkelijker zou gaan. Raam mechanisme word ook gemaakt.

Netjes, maar vandaag op snelweg kon ik op moment van zwaarder schakelen naar helemaal niet meer schakelen, wat levensgevaarlijke situatie opleverde. Is goed afgelopen maar toch.

Verkoper komt langs om te kijken, volgens hem valt het wel mee, iets met plaatjes/stangetje die misschien gebroken waren maar begon wel over dat het zonder garantie is gekocht.

Is zo, maar vallen deze kosten onder wettelijke garantie omdat product niet deugdelijk is en het 3 dagen verder is?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs bij een handelaar gebruikte VW Poli 1.4 uit 2001 gekocht. Daags na levering vertoont de versnellingsbak kuren. De verkoper stelt dat de auto zonder garantie geleverd is. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Hoewel u bij aanschaf van een oudere auto minder mag verwachten dan van een jongere occasion, maakt nog niet dat een professionele handelaar, die zijn zijn beroep of bedrijf maakt van het hadelen in auto's, in een dergelijk geval te allen tijde vrijuit gaat.

De verkoper wist of behoorde te weten dat er een probleem was met de versnellingsbak. Hij heeft immers zelf toegezegd het probleem voor levering te verhelpen.

Dwaling
Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs.

Bewijslast
Lastige is wel dat het aan u is aan te tonen, dat de verkoper na de proefrit en vóór het sluiten van de koopovereenkomst, de toezegging heeft gedaan het door u geconstateerde probleem te zullen verhelpen.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u oponze website.