Kun je gewone autolampen vervangen voor LED lampen?

Vraag gesteld door BigbearPW op 17 mei 2016

Ik heb een Ford Transit uit 2001 en vraag mij af of je 'zomaar' (dus zonder aanpassingen) de gewone lampjes kunt vervangen voor LED lampjes?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of gewone koplampunits ook te gebruiken zijn voor LED lampen.

LED lampen
Vermoedelijk zijn er H1 of H7 dim/grootlichtlampen gemonteerd in uw Transit. Je ziet dat óók voor deze lampen er LED versies van worden aangeboden. De vraag is echter hoe het lichtbeeld er uit gaat zien. Uiteindelijk zijn de koplampunits gericht op het gebruik van halogeenlampen en zijn LED lampen formeel niet voor deze units bestemd. Het zou dus kunnen dat er bij de APK een probleem ontstaat of misschien zelfs klagende weggebruikers.

Halogeen lampen
Wanneer het u om meer licht gaat, zou u de bestaande halogeen lampen ook kunnen vervangen voor halogeen versies met beduidend meer lichtopbrengst.

Zie het aanbod van vervangende lampen met méér lichtopbrengst.

 


***

 

 

 

Reactie van barkiecar:
Het is nog simpeler. Het mag gewoon niet omdat de koplampunit met lamp is gekeurd. In 9 van de 10 gevallen zal de verlichting verblinden.
Veel autoshops verkopen het echter graag. Geld is geld.
De gemiddelde politiemedewerker weet meestal ook niet goed wat ze er mee moeten (te weinig technische kennis op dat gebied) Alleen de experts van de verkeerspolitie pikken de foute lampen er feilloos uit.
In geval van een ongeval waarbij de tegenpartij zich beroept op het feit dat hij verblind werd ben je altijd de pineut. Het wordt dan altijd precies uitgezocht hoe het zit.

In geval van achterlichten is het een ander verhaal. Zorg dan dat je de juiste lampjes hebt die van goede kwaliteit zijn. Die zijn dan weer duur dus wat schiet je er mee op?