auto kopen die nog op kenteken gezet moet worden

Vraag gesteld door PietBos op 25 december 2015

Ik kan een nieuwe auto kopen bij autobedrijf Van Dorst, die nog geen kenteken heeft. Die nu betaald wordt en het kenteken wordt dan in 2016 op naam gezet en heeft dan bouwjaar 2016. Het is een offerte. Hierbij kan ik dus geen proefrit maken. Het is een Mazda CX-3 TS+. Wat zijn de risico`s? Wat moet ik doen. Het is een zeer mooie auto.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt hoe te handelenbij de aanschaf van een nieuwe auto.

Normaal gesproken gaat u natuurlijk eerst een proefrit maken met het type auto van uw keuze, het is mij niet duidelijk waarom dat nu niet gaat. Vervolgens wordt in Nederland de datum 1e toelating gezien als bouwjaar en gaat op die datum tevens de fabrieksgarantie in. Als de auto in 2016 voor het eerst tenaamgesteld wordt is het bouwjaar dus 2016.

Bij aflevering dient de auto betaald te worden, dit kan middels een telefonische overboeking of een tijdeljke verhoging van uw PIN limiet zodat u de auto kunt pinnen.

Als u de auto nu betaald en het bedrijf komt voor de aflevering in financiële problemen bent u mogelijk uw geld kwijt.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Om het overzichtelijk te houden heb ik uw vervolg vraag even bij de oorspronkelijke vraag geplaatst.

Aan Leo Ruijgrok
Als ik besluit om een auto te kopen die nog geen kenteken heeft, hoe weet ik dan dat het kenteken later niet op een andere auto is geplaatst?***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Een kenteken wordt op een bepaald moment aan een auto toegewezen, op dat moment wordt de BPM bepaald. Pas als het kenteken op naam gezet wordt gaat de fabrieks garantie in. Deze datum wordt tevens gezien als bouwjaar.

Een kenteken kan dus niet van auto wisselen nadat het aan een auto is toegewezen.