Toerental problemen na vervangen software

Vraag gesteld door Korfbaltante op 13 september 2017

Na het vervangen van de software heb ik problemen met mijn toerental bij een koude motor. Voorheen liep mijn motor 1000 toeren als hij koud was en als hij op temperatuur was zakte dat af naar 800 toeren. Na de update loopt hij ook bij een koude motor 800 toeren, wat in de zomer niet zo'n probleem is, maar nu het 's ochtends kouder is, toch echt wel vervelend is en dan wil ik er nog niet eens aan denken als we vorst krijgen.
Skoda zegt, volgens de dealer, dat ze hier niets aan kunnen veranderen. Iemand een suggestie wat ik hier mee kan?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt een verschil in het stationair toerental van uw Skoda.

Het betreft hier kennelijk één van de diesel sjoemelsoftware motoren die een update heeft ondergaan. Het verschil in stationair toerental zou daarmee te maken kunnen hebben. We horen vaker berichten over een merkbaar verschil na deze ingreep of zelfs storingen of gebreken. Importeur Pon heeft een extra regeling getroffen, wanneer na de update er technische gebreken blijken te zijn ontstaan. Uiteraard alles binnen bepaalde voorwaarden.

In uw geval is er sprake van een verschil in het afregelen van het stationair toerental. De dealer zegt hier niets aan te kunnen doen, en het lijkt mij ook dat dit het gevolg is van de update handeling. Het afregelen van het toerental wordt allemaal geregeld vanuit het motormanagment en valt dus niet simpel handmatig meer af te stellen. Een oplossing, zoals de dealer ook meldt, is er dus helaas niet.

Hoe het gedrag in de winter zal zijn bij de koudstart is best spannend. Maar wanneer er wezenlijk iets aan de hand blijkt te zijn, zal het motormanagment een storingssignaal afgeven en is er sprake van een gebrek. In dit stadium kunt u niet anders dan vinger aan de pols houden en afwachten of dit in de winter tóch problemen gaat opleveren.