Dank voor het vlotte antwoord heer v.d. Drift. Ik weet alleen dat ik de betreffende melding "olie bijvullen" nu 3 keer heb gehad.

Vraag gesteld door Ad Dijkers op 24 juni 2016

Weet niet hoeveel er de 1e keer in is gegaan. De 2e keer (maart 2016) ging er volgens de garagemedewerker wel 1.5 liter in en de 33 keer 1 liter volgens hem. Ondertussen heeft de auto ook een onderhoudsbeurt gehad in nov. 2015 en of er toen nieuwe olie is ingegaan weet ik niet. Mijn huidige km-stand is 35.500. Er is geen uitspraak gedaan door de dealer wat het verbruik mag zijn; wel werd gezegd dat tot 30 duizend het olieverbruik wat hoger kan zijn maar daarna zou moeten afnemen. Zei wel dat hij navraag gedaan had of er soms een terugroepactie voor was.
Heb zojuist de uitlaat bekeken; die is donker zwart; met stuk keukenpapier wat roet opgenomen - kwam best veel af.
Volgens een kennis zou de verbruikte olie ( die ik nergens zie) wel eens in de katalysator kunnen zitten; is dat een optie?
De 28e ga ik weer naar de garage voor de gemaakte afspraak om dit probleem op te lossen. Neem in elk geval nu ook de verlengde garantie er bij.
Graag verneem ik weer van U; vriendelijke groet, Ad Dijkers

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Stel dat er gedurende 35.500 km er in totaal zo'n 3,5 liter olie verbruikt is. Dan komt dat neer op 1l op 10.000 km. Dat is zeker geen buitensporig hoog en onacceptabel verbruikscijfer. Het is prima dat de dealer er aandacht aan besteed en misschien ook in dat kader een software-matige aanpassing verricht. Maar een olieverbruik van 1l olie op 10.000 km is voor u misschien niet gebruikelijk maar niet verontrustend.

Uiteraard verneem ik graag uw bevindingen van de 28e.