stuurstang C5

Vraag gesteld door Citroen station C5 op 14 augustus 2018

Ik heb een Citroen C5 touring van 15-6-2010.
Nu is mijn stuurstang kapot. Hij lekt olie aan het begin. Hierdoor stuurt hij heel zwaar. Kosten reparatie is 1300 euro. Ik vind dat best wel raar dat je een stuurstang van een auto kapot gaat ook al is de auto wat oude, dit moet normaal gesproken 100 jaar mee gaan, toch?
Kan dit nog onder een of ander garantie regeling of coulance regeling vallen.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de levensduur van een stuurstang.

Vermoedelijk gaat het om een stuurhuislekkage gezien de kosten. Een redelijke levensduur is wat mij betreft tenminste 10 gebruiksjaren. De kilometrage en gebruiksomstandigheden kunnen ook een relevante rol spelen.

In alle redelijkheid zou u dit gebrek voor een 8 jaar oude C5 redelijk vroeg kunnen noemen. Of u de leverancier (waar u de auto dus gekocht heeft) nog aansprakelijk kunt stellen wordt een lastiger verhaal. Dat hangt er ook vanaf of u 'm nieuw of gebruikt heeft gekocht. Is de auto bij een dealer gekocht, bij een handelaar of particulier?

Wanneer u overweegt toch te willen aansturen op het aansprakelijk stellen van de leverancier zou u kunnen overwegen de kwestie voor te leggen aan de geschilencommissie. Daar zit ook wel een financieel risico aan vast wanneer de binndende uitspraak niet in uw voordeel uitpakt.

Zie voor aanvullende info ons Stappenplan klachten na aankoop.