Reparaties en de rekeningen onjuist

Vraag gesteld door infojjs op 21 december 2016

reparatie aan auto voordat ik op vakantie ging. Niet gedaan omdat bout te vast zat, maar na vakantie. Wel servomotortje verwarming daar aan rechterzijde binnen geen warmte kwam. Direct gemeld niet werkte nog koud. Wel alles nagekeken en vloeistoffen bijgevuld. Ook de koelvloeistof. Parkeerplaats vliegveld dusseldorf bleek auto te lekken. Bleek te stoppen met motor uit. Moet vliegtuig met mijn vrouw halen . nadien rustig na huis en nadien garage en veteld. Vreemd.
Nu zie monteur dat er radiator bovenaan stuk was en beter vervangen en wilde nog na de warmte in auto kijken- bleef rechts koud.
Auto met nieuwe radiator ( rek 683,17,=) dacht verwarming ook ok- niet.
Met dat ik voor eerste keer auto weer gebruikte bleek dat nu temperatuurwijzer onderin bleef. Vreemd nooit gehad. ook niet vanaf vliegveld. Moet iets met radiator wisseling te maken ??? Monteur zei ook nog wellicht heb ik teveel koelvloeistof ingedaan. Heb eigenaar gemaild . Ook vreemd zei gratis ij balie met arbeidsloon en rekening thuis zelfs met werkloon ? Zijnde 343,89,= . Deze rek. is er op 29 november jl. voor nieuwe thermossaat en sensor vervangen. Vreemd eerst werd mij gratis nu zelfs totaal berekend. In gesprek werd mij verteld dat thermosstaat stuk niets met reparaties te maken had. Puur pech. Ik vind vreemd. Vraag is dan ook: Wat vind u ? Ik vind wel heel toevallig en laatste rep. wel et eerder handelen te maken. ?? Kan door teveel vloeistof ook temosstaat stuk gaan.??? Heb mails en rekeningen. groeten

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over uitgevoe inrde reparaties en de in rekening gebrachte kosten.

Een thermostaat kan niet door een te hoog koelvloeistof niveau defect raken. Een niet oplopende temperatuurmeter na vervanging van de radiateur zou mogelijk te maken kunnen hebben met een luchtbel in het koelsysteem. Inmiddels is dus de thermostaat vervangen in relatie tot de niet oplopende temperatuurmeter.

Technisch kan een thermostaat die open blijf staan inderdaad de oorzaak zijn voor het niet op temperatuur komen van de motor. Nu de garage dit kennelijk als oorzaak heeft gevonden wordt het moeilijk het tegendeel te bewijzen. Wellicht heeft de garage u daarom deze kosten volledig doorberekend, omdat er volgens hun is gebleken dat de defecte thermostaat op basis van eerdere reparties niet verwijtbaar is.

Zoals gezegd is het aan u aan te tonen dat de garage een fout heeft gemaakt. Misschien dat na onderzoek van de oude thermostaat nog vastgesteld kan worden of deze daadwerkelijk open bleef staan. Een feit is wel dat bij vervanging van de radiateur de thermostaat niet direkt in beeld is. Wanneer door bijvoorbeeld koelwaterlekkage de motortemperatuur 'n keer nadrukkelijk te hoog geweest is, kan dat de thermostaat wel beschadigen en is vervanging zeker aan te bevelen.