wegrij probleem

Vraag gesteld door thellyanwb op 12 oktober 2017

Heb een Skoda Octavia 1.8 TSi met DSG uit juli 2010. Km stand 66000. Tijdens een garage beurt werd zonder mijn toestemming en zonder dat men mij op de hoogte ervan bracht de software in de auto geupdated. Gevolg: het rijden was niet meer als tevoren en ik kon de cruise-control niet meer bedienen. Tot tweemaal daarna werd getracht het probleem te verhelpen met nieuwe software. Ik ben er toen mee gestopt omdat mijn auto enigzinds normaal liep, lang nog niet zoals tevoren, maar het vertrouwen was weg en de smoesjes kon ik niet meer horen. Het grootste euvel dat bleef was dat de motor niet meer afremt als ik verminder met de cruise-controle. Ook houdt de auto niet meer de ingetikte snelheid als het bergaf gaat. Uiteraard begrijp ik dat als de berg heel stijl wordt dat nooit houdbaar zal zijn. Maar voor de update van de software deed hij dat wel allemaal netjes.
Nu heb ik er opeens een probleem bij en het is om die reden dat ik eerst bovenstaande inleiding schreef.
Wanneer ik weg wil rijden vanuit stilstand gaat dat stotterend. Is net of de wielen even spinnen en weer pakken. Eenmaal op gang gaat alles normaal. Maar als ik aan een stoplicht kom aanrijden en niet tot stilstand ben gekomen maar weer doortrekken kan en gas geef dan voel je dat die situatie zich ook voordoet, hetzij iets lichter.
Omdat ik pas 66000 km gereden heb, goed onderhoud gepleegd heb, kan ik mij niet voorstellen dat er al iets zover versleten moet zijn wat deze problemen veroorzaakt. Ik heb eerder het gevoel dat de software-updates van destijds nu voor meer problemen zorgt.
Toen hoorde ik dat er met bepaalde uitvoeringen van motoren en DSG 's bekende problemen zijn. Weet niet of ik onder die categorie val.
Kan iemand mij meer vertellen? Heeft iemand soortgelijke symptonen aan de auto.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U ervaart dat de DSG automaat minder soepel schakelt na een software-update.

Opvallend is dat de problemen zich na de update voordoen. De eigenschap wordt ook vaker gemeld. Uw dealer of het gespecialiseerde bedrijf DSG Dokter zou dit moeten kunnen oplossen.