te weinig verlichting met xenon lampen

Vraag gesteld door Ezinga op 13 februari 2018

Ik rij een Subaru Outback van 2011. Deze is voorzien van Xenon verlichting. De lampen branden en zijn goed afgesteld. Op reflecterende borden weerkaatst de verlichting maar ik moet tijdens het rijden mijn berm/mistverlichting er bij aan doen anders heb ik geen zicht op de weg. Nu geeft mijn garage aan dat de lampen vervangen niet heeft geholpen en dat het probleem veroorzaakt wordt door defecte lenzen. Het probleem doet zich voor aan beide kanten. Vervanging van de lenzen is niet mogelijk. Een compleet nieuwe lampunit kost 800 euro per stuk. Is het normaal dat de lenzen aan beide kanten dusdanig slijten dat de lichtopbrengst te verwaarlozen is? Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? Komt dit vaker voor? Ik verwacht dit niet van Subaru.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U ervaart te weinig verlichting op uw Subaru Outback uit 2011 met Xenon verlichting.

U geeft aan dat de lampen reeds vervangen zijn zonder resultaat en de dealer geeft aan dat de lenzen beschadigd zijn waardoor de lichtopbrengst minder is.

Onder invloed van de grote hitte van de Xenon lampen kunnen de lenzen beschadigen al komt dit niet vaak voor.

Ik ga er vanuit dat uw dealer de lichtopbrengst van de lampen gemeten heeft.

U zet uw mistlampen aan omdat u anders geen zicht op de weg heeft.

Mistlampen zijn bedoeld om laag over de grond te schijnen, daarom zitten ze ook laag boven de grond gemonteerd en zullen ze het wegdek vlak voor de auto goed verlichten.

Dimlicht is bedoeld om ver voor de auto en de berm te verlichten. Dimlicht zal dus nooit het wegdek voor de auto verlichten.